Hlavní obsah

Krizí zasažená banka chce po bývalých manažerech vrátit bonusy

Novinky, rei, Der Spiegel
BERLÍN

Soukromá německá úvěrová a hypoteční banka IKB Industriebank AG, která se jako jiné evropské banky ocitla letos znovu na kolenou, vyzvala své bývalé přední manažery, aby vrátili bonusy, které jim byly v minulosti vyplaceny. Čtyři loni propuštění bankéři mají vrátit statisíce eur. Je to v Německu vůbec poprvé, co chce banka kvůli potížím po konkrétních zaměstnancích zpátky výdělky.

Foto: Ina Fassbender/Files, Reuters

Článek

Bývalý výkonný ředitel Stefan Ortseifen byl vyzván, aby vrátil 805 tisíc eur (přes 20 miliónů korun), zatímco tři další někdejší manažeři - Volker Doberanzke, Markus Guthoff and Joachim Neupe - asi půl miliónu eur každý.

Podle listu Süddeutsche Zeitung vrátil bonusy bankéř, který stále pro banku pracuje. Claus Momburg přistoupil na navrácení 558 tisíc eur (asi 14 miliónů korun). Neurčené vyrovnání proběhlo také se šestým manažerem Frankem Baunsfeldem, jenž rovněž v loňském roce z pozice odešel.

Oslovené čtveřici se požadavek banky nelíbí. Neupelovi banka letos v květnu pozastavila vyplácení důchodů, aby jeho dluh vyrovnala, a Neupel za to bývalého zaměstnavatele zažaloval. Také Ortseifen podal žalobu, a to kvůli vyhazovu.

Podle IKB byly bonusy výplatami odvíjejícími se od výkonů za mezidobí 2006 - 2007. Ty se ukázaly jako špatné a banka má právo na vrácení peněz. Nedobré investice a spekulace z té doby přišly banku na miliardy eur a v polovině loňského roku ji přivedly na pokraj pádu.

Letos pak byla IKB první, koho v Německu postihla finanční krize. Zachránila ji vládní a evropská pomoc v hodnotě devíti miliard eur (225 miliard korun) a prodej americké investiční skupiny Lone Star.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám