Hlavní obsah

Kriminálka na Maltě zadržela více než polovinu dopravních policistů

Malta

Více než polovina dopravních policistů na ostrově Malta byla v úterý zadržena v rámci velkého zátahu hospodářské kriminálky, napsal server deníku Times of Malta. Všichni včetně nadřízených jsou vyšetřováni kvůli podvodům s přesčasy, které nikdy neodpracovali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zadrženy byly tři desítky ze zhruba 50 maltských dopravních policistů. V posledních třech letech si měli napsat stovky hodin přesčasů, které nikdy neodpracovali. Motorizovaní jsou především řadoví policisté, ale čachrů s přesčasy se účastnil i jejich nadřízený, který má k dispozici služební auto s řidičem.

Policisté měli navíc zneužívat palivo určené pro policejní motorky pro soukromá vozidla.

Na rozsáhlé podvody u dopravní policie upozornil loni v prosinci anonymní dopis, který popisoval běžné praktiky.

Delegátka Evropského parlamentu vyzvala Maltu k výměně premiéra

Evropa

List Times of Malta napsal, že policie musela přejít na krizový plán a povolala do služby i ty policisty, kteří už u dopraváků neslouží, aby se dohled nad silniční dopravou středomořského ostrova úplně nezhroutil.

„Současná situace potvrzuje, že máme fungující policii. Pokud tato vyšetřování povedou k tomu, že tito lidé skončí před soudem, pak se to i stane,“ uvedl maltský premiér Robert Abela. Dodal, že vždy trval na tom, že každé údajné protiprávní jednání musí být vyšetřeno bez ohledu lidi, kterých se to může týkat.

Malta je nejmenší členskou zemí Evropské unie. V posledních letech jí otřásá kauza kolem zavražděné novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, která psala o korupci na Maltě. Své funkce se kvůli tomu v lednu vzdal premiér Joseph Muscat, kterého nahradil dvaačtyřicetiletý právník Robert Abela.

Reklama

Výběr článků

Načítám