Hlavní obsah

Kresba medvěda od Leonarda da Vinciho se prodala za čtvrt miliardy

– Londýn

Kresba medvědí hlavy vytvořená renesančním umělcem Leonardem da Vincim se ve čtvrtek v Londýně prodala za téměř devět milionů liber (266 milionů Kč). Stala se tak suverénně nejdražším předmětem v dražbě aukční síně Christie's, kde se prodávaly mimo jiné vzácné starožitnosti nebo rukopisné poznámky fyzika Isaaca Newtona ze 17. století. Ty nový majitel získal za 1,7 milionu liber (51 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Kresba medvědí hlavy, autorem je Leonardo di Vinci

Článek

Da Vinciho kresba medvědí hlavy olůvkem na papíře je velká jen sedm krát sedm centimetrů a byla jedním z mála podobných děl renesančního mistra, která se dosud nacházela v soukromých rukou.

Dílo staré přes 500 let dříve patřilo britskému malíři a sběrateli Thomasi Lawrenceovi a v roce 1860 se na aukci Christie's prodalo za 2,5 libry. Nyní jeho cena vyšplhala na 8,857 milionu liber, což je zatím nejvyšší cena zaplacená za da Vinciho kresbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kresba medvěda od Leonarda da Vinciho se prodala za čtvrt miliardyVideo: Reuters

„Byl jsem si jistý, že vysoká kvalita a vzácnost tohoto díla přiláká zájemce z celého světa a povede k výjimečnému výsledku,“ uvedl Stijn Alsteens, šéf oddělení starých mistrů aukční síně. Podle něj se rovněž jedná o jednu z posledních kreseb tohoto umělce, která se objevila na trhu.

Odhadní cenu stanovenou na 600 tisíc až 900 tisíc liber (18 až 27 milionů korun) v aukci překonaly i poznámky Isaaca Newtona k jeho stěžejnímu dílu Philosophiae naturalis principia mathematica.

Jeden a půl stránky rukopisu v latině, který se vztahuje k jedné z nejdůležitějších knih moderní vědy, nakonec získal nový majitel za 1 702 500 liber.

Reklama

Výběr článků

Načítám