Hlavní obsah

Kreml by síly do Běloruska vyslal bez ptaní

Právo, ČTK, brw
Moskva

Pokud vyslání ruských sil do Běloruska bude nezbytné, nebude to vyžadovat ani souhlas horní komory ruského parlamentu, protože s pomocí spojenců počítají již ratifikované smlouvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům v MinskuVideo: Reuters

 
Článek

Prohlásil to v pondělí Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. Zároveň ujistil, že situace zůstává pod kontrolou a vyslání ruských sil zatím nevyžaduje. Protesty v Bělorusku, které i přes brutální zákroky policie v prvních dnech po volbách pokračují čtvrtým týdnem, se nyní úřady snaží potlačit zatýkáním jednotlivců bez většího násilí.

V Minsku tak úřady zadržely členku vedení koordinační rady opozice, právničku Liliju Vlasovovou. Zatkli ji agenti Výboru státní kontroly, kteří se specializují na finanční kriminalitu, zatím ale není známo, z čeho je obviněna.

Těžkooděnci vyrazili proti demonstrantům v Minsku, ženy si před ně klekají

Evropa

Úřady zadržely také Anatola Bokuna, organizátora stávky v exportním podniku Belaruskali. Hrozí mu 15 dní za uspořádání nepovolené protestní akce. Soudy minulý týden poslaly na 10 dní do vězení člena opoziční rady Sjarheje Dyleuska, stejný trest dostala Volha Kavalková, spolupracovnice opoziční vůdkyně Svjatlany Cihanouské, jež má v pátek přes videokonferenci hovořit se členy RB OSN.

Foto: Tut.by, Reuters

Demonstranti s vlajkami nezávislého běloruského státu

Litva, Lotyšsko a Estonsko v pondělí v reakci na represe zakázaly běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi a 29 dalším představitelům jeho režimu vstup do Pobaltí. Sankce chystá také EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám