Hlavní obsah

Královna prožila v letadle horké chvíle, návrat do Londýna komplikovala bouře

Londýn

Nepříjemné okamžiky prožila v úterý při návratu ze skotského zámku Balmoral do Londýna britská panovnice Alžběta II. Mohlo za to počasí, respektive bouřka, kterou doprovázelo krupobití a liják, píše server deníku Daily Mail. Letadlo s královnou nemohlo kvůli počasí přistát na základně RAF Northolt v severozápadním Londýně, a tak čtvrt hodiny kroužilo nad hlavním městem.

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královna Alžběta II. se vrátila do Londýna na oslavu svého platikového panovnického jubileaVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Panovnice se ze zdravotních důvodů na více než půl roku stáhla z veřejného života a pobývala na zámku Balmoral. Právě odtud v úterý cestovala do Londýna, aby byla u oslav svého platinového panovnického jubilea – 70 let, která uplynula od jejího nástupu na britský trůn.

Foto: Toby Melville, Reuters

Královna Alžběta II.

Její 13místný letoun, který vzlétl z Aberdeenu po 13. hodině, do Londýna dorazil za bouřky, již doprovázel liják a krupobití. Kolem 14:30 se pilot pokusil přistát na základně RAF Northolt v severozápadním Londýně. Kvůli počasí se to ale nepodařilo, a tak pilot opět nabral výšku. Dalších 15 minut pak kroužil nad městem, než se počasí umoudřilo a stroj mohl bezpečně dosednout na zem, píše Daily Mail.

„Za takových okolností neriskujete a bylo správné, že se kvůli bouřce přistání přerušilo,“ řekl deníku The Sun zdroj z letiště.

Buckinghamský palác potvrdil, že královnin let provázelo přerušené přistání, zároveň ubezpečil, že panovnici nehrozilo žádné nebezpečí.

Královně zazpívají Queen, Diana Rossová i Rod Stewart

Kultura

Poté, co stroj bezpečně dosedl na zem, byla královna zachycena v tmavě zeleném voze Range Rover, který ji odvážel do královské rezidence ve Windsoru, jež je asi 30 kilometrů od Londýna.

Dramatický let se na Alžbětě II. nijak zvlášť nepodepsal. V poklidu mávala skupině dětí, kterou vůz míjel, a na zadním sedadle jí dělal společnost její pes corgi.

Foto: Jim Holden/English Heritage, ČTK/AP

Snímky královny Alžběty II. promítané na Stonehenge

Čtyřdenní veselí odstartuje ve čtvrtek. Začne se dodatečnou oslavou královniných narozenin, jejíž hlavní částí je vojenská přehlídka před Buckinghamským palácem. Vše zakončí tradiční přelet letadel Britského královského letectva, který rodina sleduje z balkonu Buckinghamského paláce.

V pátek bude následovat velká bohoslužba. V sobotu se uskuteční mimo jiné platinový koncert s účastí řady světových hvězd a v neděli se budou konat po celé zemi pouliční párty.

Britská královna Alžběta přišla na jezdecké představení, sklidila bouřlivé ovace

Koktejl

Oslav se zúčastní také královnin vnuk Harry s manželkou Meghan, kteří přiletí do Londýna z Kalifornie spolu se svými dětmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám