Hlavní obsah

Kotleba posílá do vlaků „občanské hlídky”, dalším krokem má být domobrana

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Fyzicky zdatní muži tvoří tříčlenné dobrovolnické hlídky, které od pondělí dohlížejí na pořádek v některých slovenských vlacích. Oznámil to šéf banskobystrického kraje a Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba.

Kotleba posílá do vlaků „občanské hlídky”, dalším krokem má být domobranaVideo: TV Markíza

 
Článek

„Stát nedokáže ochránit slušné lidi. Dokud se to nezmění, budeme se muset v této otázce angažovat,“ uvedl Kotleba. Vedení kraje si od slovenských železnic vyžádalo seznam nejrizikovějších vlaků a hlídky nasazuje přednostně právě tam.

Reakce na útok na dívku

Členové hlídky si řádně kupují jízdenky. V případě nekalé činnosti ve vlaku jsou připraveni pachatele zadržet a počkat na příchod policie. „Žádáme policii, aby rovněž zvýšila počet hlídek ve vlacích,“ řekl Kotleba.

Foto: TV Markíza

Jedna z Kotlebových hlídek nastupuje do vlaku

LSNS zřízením hlídek dobrovolníků reagovala na případ z minulého týdne, kdy 17letý mladík surově napadl 21letou dívku ve vlaku, škrtil ji a bil pěstí do tváře. Stalo se to ve vlaku na lince z Nových Zámků do Zvolenu. Mladík odcizil dívce peněženku a mobil. Mladá žena oznámila přepadení až na konečné stanici.

Domobrana

Kotleba připustil, že vlakové hlídky jsou prvním krokem k zavedení domobrany, které má jeho strana v programu. Ta by měla podle něj působit tam, kde selhává policie. Na zřízení domobrany by mohla strana využít státní příspěvek. LSNS totiž získala v březnových volbách přes 200 tisíc hlasů a dostane podle zákona státní příspěvek ve výši pět miliónů eur (135 miliónů Kč).

Zákon však neumožňuje bez souhlasu parlamentu zřízení vojenské nebo polovojenské organizace, která by měla suplovat činnost bezpečnostních orgánů. Pokud by však členové domobrany nebyli ozbrojeni, mohou oficiálně působit jako strážní služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám