Hlavní obsah

Kosovský poslanec v parlamentu odpálil dýmovnici kvůli ústupkům Srbům

Priština

Opoziční poslanci při zasedání kosovského parlamentu pískali na píšťalky a použili i dýmovnici. Protestovali tak proti nedávné vládní dohodě se Srbskem, na jejímž základě mají oblasti, kde žije většina Srbů, získat mnohem větší pravomoci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslanci zapálili v kosovském parlamentu dýmovniceVideo: Reuters

 
Článek

Opozice po kabinetu požaduje, aby od dohody, která podle nich ohrožuje územní celistvost Kosova, ustoupil. Vládní koalice naopak opozici obvinila, že se tímto způsobem snaží dostat k moci neústavními prostředky.

Terčem protestu se v úterý stal i kosovský premiér Isa Mustafa. Stoupenci nacionalistického hnutí Sebeurčení ho během návštěvy Podujeva zasypali vajíčky.

Vejce na něj házeli v září i zákonodárci v kosovském parlamentu. Z budovy ho museli vyvést bodyguardi, kteří ho chránili deštníky.

Kosovský premiér je terčem různých protestních akcí hnutí Sebeurčení kvůli dohodě, kterou uzavřel 25. srpna v Bruselu při dalších jednáních s Bělehradem o normalizaci vztahů. Tato dohoda se týká Společenství srbských obcí v Kosovu.

Opozice premiérovi vyčítá, že dohoda poskytuje tomuto útvaru příliš velké autonomní pravomoci, podobné, jako má bosenská Republika srbská (RS), v níž mnozí vidí stát ve státě. Hrozby bosenských Srbů, že se od Bosny oddělí, vyvolávají obavy, že by se totéž mohlo stát v Kosovu.

Reklama

Související články

Kosovo se chystá soudit válečné zločince

Kosovský parlament přijal v úterý zákon umožňující ustavení zvláštního soudu pro válečné zločiny spáchané v Kosovu v období ozbrojeného konfliktu v letech 1998...

Výběr článků

Načítám