Hlavní obsah

Kosovo odmítlo vojenský zákrok po možném odtržení srbského severu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

Kosovský ministr vnitra Bajram Rexhepi popřel, že je Priština připravena vojensky bránit územní celistvost země, pokud severokosovské regiony obývané srbskou menšinou vyhlásí nezávislost a připojí se k Bělehradu. Informoval o tom zpravodajský server BalkanInsight.com.

Foto: Keith Bedford , Reuters

Kosovo vyhlásilo samostatnost v neděli.

Článek

Srbský deník Danas v pátek uvedl, že Rexhepi vyslal "mezinárodnímu společenství" signál o případné ozbrojené obraně. Měl tak reagovat na zprávy o údajně připravovaném odtržení severokosovských oblastí od Prištiny.

"Nemluvil jsme o žádných zbraních. Řekl jsme, že Kosovo v případě ohrožení suverenity využije legální cesty ve shodě s kosovskou ústavou a trestním řádem," řekl Rexhepi. Ministr řekl, že vláda v Prištině rozhodně proti možnému odtržení zakročí a zadrží osoby spojené s touto nezávislostí.

Na severu Kosova se v úterý objevila pětistránková deklarace zatím zcela neznámé organizace s názvem Asociace obcí Autonomní provincie Kosovo a Metohija.

"Ze svobodné vůle srbského lidu schvaluje shromáždění vyhlášení nezávislosti (srbských) teritorií (...) na útvaru (...) nazvaném Republika Kosovo," uváděla zmíněná deklarace.

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku v únoru 2008. Dosud ho uznalo 69 zemí, hlavně USA a 22 z 27 členských zemí Evropské unie včetně Česka. Proti nezávislosti Kosova se vyslovilo zejména Rusko, ale také například Slovensko nebo Španělsko. Srbsko, které Kosovo považuje za svou historickou provincii a kulturní kolébku, několikrát zdůraznilo, že Kosovo nikdy neuzná.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko nabízí Albáncům výměnu území

Srbsko je ochotno vzdát se části svého území obývaného Albánci výměnou za převzetí severní části Kosova, kde dominuje srbské obyvatelstvo. Napsal to o víkendu...

Srbsko chce rezoluci OSN o Kosovu

Poté, co Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu minulý týden rozhodl, že jednostranné vyhlášení samostatnosti Kosova na Srbsku v únoru 2008 nebylo v rozporu...

Výběr článků

Načítám