Hlavní obsah

Koronavirus podobný SARS má další oběť, první v Evropě

Birmingham
Aktualizováno

Extrémně nebezpečnému koronaviru blízkému SASR podlehl v neděli v britském Birminghamu nakažený člověk, který se v univerzitní nemocnici Královny Alžběty léčil delší dobu. Jde o člověka, který se nakazil virem od příbuzného, který leží v Manchesteru.

Foto: Profimedia.cz

Koronavirus

Článek

Nakažený ale trpěl dlouhodobě špatným zdravotním stavem a problémy s imunitou, což trochu snižuje obavy z přenosu mezi lidmi. Předchozí případy se připisují přenosu ze zvířat, zřejmě z netopýrů.

Virus si už vyžádal nejméně šest obětí, pět předchozích ale bylo v oblasti Blízkého východu. Nová oběť je prvním případem úmrtí v Evropě. [celá zpráva]

Jde o extrémně nebezpečný virus, protože úmrtnost je padesát procent. Nemoc začíná podobně jako chřipka, ale vyvolává zápal plic a také selhání ledvin.

Koronaviry jsou velkou skupinou virů, které mají obalenou jednořetězcovou RNA. Většina způsobuje vážné nákazy zvířat, jako je bronchitida u drůbeže nebo průjem prasat či záněty pobřišnice u koček. Později se ale objevily i koronaviry způsobující nachlazení u lidí a v roce 2003 byl zjištěn nebezpečný virus SARS, jímž se nakazilo přes osm tisíc lidí, z nichž 774 zemřelo.

V ČR se nový koronavirus zatím neobjevil.

Reklama

Výběr článků

Načítám