Hlavní obsah

Kopii mapy, která jako první zobrazila Ameriku, objevili v Německu

Mnichov
Aktualizováno

V Německu objevili kopii nejstarší mapy, na níž je zakreslen americký kontinent. O existenci kopie neměl nikdo tušení. Vzácnost, kterou média překřtila na rodný list Ameriky, pochází z dílny kartografa Martina Waldseemüllera. Vznikla v 16. století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tohle je kopie nejstarší mapy, na které je už zakreslena AmerikaVideo: Reuters

 
Článek

„Učinili jsme senzační objev,“ citovala agentura DPA Rainera Brintzingera, ředitele knihovny Univerzity Ludvíka Maximiliána v Mnichově, kde byla mapa objevena. Našel ji knihovník procházející katalog v „jinak málo pozoruhodné knize, jež byla znovu svázána v 19. století“, uvedla univerzita.

Dosud se předpokládalo, že Waldseemüller vyrobil čtyři kopie mapy, o páté se nevědělo.

Nově objevená kopie je mnohem menší než originál z roku 1507, který německá kancléřka Angela Merkelová před pěti lety darovala knihovně Kongresu USA.

Foto: Profimedia.cz

O existenci další kopie neměl nikdo tušení.

Waldseemüller černým inkoustem na papíru vyobrazil svět ve dvanácti částech, jimž dal tvar rugbyového míče nastojato. Kdyby se arch složil, spojením jednotlivých dílů by vznikl glóbus. Amerika na mapě zabírá tři části a má tvar bumerangu. Waldseemüller při tvorbě mapy vycházel z dobových svědectví o objevení Ameriky.

Němečtí odborníci plánují mapu převést do digitální podoby a zpřístupnit ji na internetu v Den nezávislosti USA 4. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám