Hlavní obsah

Konzervativního poslance ubodal syn somálského diplomata. Chtěl zabít politika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po brutální vraždě 69letého britského konzervativního poslance Davida Amesse, který byl v pátek ubodán při setkání s voliči z Essexu, byl zadržen 25letý Brit somálského původu Ali Harbi Ali. Ten se radikalizoval a jeho úmyslem bylo zabít britského politika. Policie také vyslechla útočníkova otce, somálského diplomata, uvedla stanice BBC.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Londýnští policisté před domem, kde měl bydlet vrah Davida Amesse.

Článek

Otec podezřelého Harbi Ali Kullane býval dříve poradcem somálského premiéra. BBC uvedla, že policie ho navštívila u něj doma a zabavila mu telefon. V rámci vyšetřování byly provedeny prohlídky nejméně ve třech nemovitostech v oblasti Londýna.

Amess, který byl poslancem od roku 1983, byl ubodán 17 ranami v pátek v metodistickém kostele v Leigh-on-Sea v Essexu, kde se setkal s voliči z obvodu Southend West. Ali Harbi Ali byl zadržen krátce po činu. Z Essexu byl převezen do Londýna a zadržován je na základě zákona proti terorismu.

Foto: Chris Radburn, Reuters

Portrét zavražděného Davida Amesse se svící v kostele svatého Michaela a všech andělů v Leigh-on-Sea

Útok je podle policie zřejmě spojen s radikálním islámem. Ali Harbi Ali se dočasně zapojil i do programu, který má zabránit radikalizaci, ale brzy ho opustil. To samo není trestné, program je totiž dobrovolný.

Vražda britského poslance byl podle policie terorismus, zatkla Brita somálského původu

Zahraniční

Do programu se dostal poté, co po ukončení školy začal projevovat velký zájem o radikální islám. Podle listu Daily Mail si mladíkových extremistických názorů všiml před pěti lety učitel. Jeho postoje však nebyly zase tak radikální, aby ho začala sledovat tajná služba MI5.

Radikalizace byla u něj spojována s problémy v rodině, kvůli kterým se přestěhoval k tetě a žil s jejími syny. Matka byla rozvedená.

Vraždu britského poslance vyšetřuje protiteroristická jednotka, motiv je nejasný

Zahraniční

Aliho bývalí přátelé uvedli pro list The Sun, že se radikalizoval, když ještě během studií sledoval na internetu nenávistná kázání Anjema Choudaryho.

Choudary byl v roce 2016 odsouzen na 5,5 roku za podporu Islámského státu. Propuštěn byl v říjnu 2019. Choudary inspiroval k útoku i Usmana Khana, který na mostě London Bridge v roce 2019 zabil dva lidi.

Na London Bridge útočil bývalý vězeň odsouzený za terorismus

Evropa

Terčem měl být jakýkoli politik

Podle zdrojů z vyšetřování si Ali nevybral za terč Amesse z nějakého konkrétního důvodu, zvažoval i vraždu jiných poslanců, konzervativních i labouristických, chtěl zabít nějakého britského politika. „Prostě neměl štěstí. Nebyl napaden kvůli stranické příslušnosti. David Amess nebyl cíleně vybrán,“ řekl zdroj listu Daily Telegraph.

Ali se přihlásil na osobní setkání Amesse s voliči Leigh-on-Sea. Původně se spekulovalo, že zaútočil na Amesse, protože byl konzervativec a tvrdý zastánce brexitu.

V rámci vyšetřování se však prověřuje i Amessova cesta do Kataru, který silně podporuje somálského prezidenta, uvedl list The Times.

Útočník pobodal britského poslance Davida Amesse, ten zemřel

Evropa

Amess byl předsedou nadstranické parlamentní skupiny pro státy Perského zálivu. Vyšetřovatelé listu sdělili, že prověřují všechny hypotézy.

Reklama

Výběr článků

Načítám