Hlavní obsah

Konečně zase žijeme. Italové se radují z otevření kaváren

– Řím

Epidemická situace v Itálii se zlepšila natolik, že si obyvatelé většiny Apeninského poloostrova mohou opět dopřát tradiční espresso v kavárně. Znovuotevření barů a restaurací je symbolickým milníkem v boji s epidemií. Naznačuje, že by mohla mít loni koronavirem těžce stižená Itálie to nejhorší za sebou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii se otevřely kavárny a baryVideo: Reuters

 
Článek

„Cítím se mnohem víc naživu. Bez kaváren jsme se cítili mrtví. Je krásné, když sem můžeme přijít a popovídat si s lidmi za barem. Díky nim každé ráno před prací cítíme, že žijeme,“ svěřila agentuře Ruters Římanka Tiziana Baldoavá.

Nadšení neskrývá ani majitel baru Giuseppe Unico. „Je to historický okamžik. Nemůžu říct, že bychom to vždycky viděli optimisticky, ale nikdy jsme nepřestali doufat,” poznamenal.

Krutá zkouška

Itálie byla na začátku minulého roku pandemií první a nejvíce zasaženou evropskou zemí. Zdravotnický systém kolaboval a nemocnice i jejich okolí připomínaly válečnou zónu. Nynější situace vypadá o poznání nadějněji.

Za uplynulých čtyřiadvacet hodin zaznamenali v 60milionové Itálii 11 249 nových případů nákazy koronavirem, 237 pacientů nemoci covid-19 podlehlo. V přepočtu na obyvatele vychází v sedmidenním průměru denní přírůstek na 203,7 nakaženého na milion obyvatel. Pro srovnání: V Česku to vychází na 629,07 nakaženého na milion obyvatel. V Itálii navíc přírůstky dlouhodobě klesají už od 16. listopadu.

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci minulý týden oznámil, že je možné k 1. únoru přikročit k částečnému uvolnění opatření. Například v Římě nebo kraji Laziu si tak lidé mohou zajít do oblíbeného podniku poprvé od Vánoc.

Většina země zatím zůstane ve „žluté zóně“, což znamená, že bary a kavárny mohou být otevřeny do 17 hodin. Noční zákaz vycházení od 22 hodin do 5 zůstává v platnosti stejně jako zákaz cestování mezi regiony. Pro většinu obyvatel je nicméně i malý posun příslibem dalšího zlepšení, poznamenala agentura Reuters.

Regiony Apulie, Sardinie, Sicílie, Umbrie a Jižní Tyrolsko zůstávají v oranžové zóně, kde mohou pohostinství i nadále prodávat pouze jídlo a pití sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám