Hlavní obsah

Konec světa se nekoná, CERN oslavuje první srážky protonů s rekordní energií

Ženeva
Aktualizováno

Přes výpadek, který postihl zahájení simulace velkého třesku při zrození vesmíru ve velkém urychlovači částic u Ženevy, skončila první fáze experimentu úspěchem. Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) si v řídící místnosti zatleskali poté, co zaznamenali první srážky protonů. Očekává se, že experiment umožní nový průlom ve fyzice.

Článek

Konec světa, před kterým varovali odpůrci pokusů v obřím podzemním urychlovači částic u Ženevy, se nekonal. Obavy, že experiment povede k vytvoření hmotu pohlcujících černých děr, se ukázaly jako neopodstatněné.

Ve velkém urychlovači nejmenších částic (LHC) tak v úterý začala klíčová fáze pokusů. Fyzikům se podařilo v urychlovači vyvolat srážky nejmenších protonů. Vědci do obřího podzemního tubusu vpustili dosud rekordní množství energie, aby tak napodobili podmínky, při nichž se zrodil vesmír. [celá zpráva]

"Je to velmi komplikované zařízení a výpadky nejsou neobvyklé," uvedl Michael Barnett z laboratoře v Berkeley, který tak komentoval počáteční výpadek, kdy se podle informací paprsky ztratily.

Ztracené paprsky v prstenci kolovaly již deset dní s energií 3500 miliard elektronvoltů (3,5 teraelektronvoltů; 3,5 TeV), což je dosavadní světový rekord. Energie se má v následujících dnech zvyšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám