Hlavní obsah

Kompletní přehled slovenských voleb

Novinky, Kateřina Mahdalová

Definitivně sečteno. Vítězem voleb na Slovensku je hnutí OĽaNO Igora Matoviče, které získalo 25 procent hlasů, za ním následují Smer, Sme rodina a Kotlebovci. Volební účast je nejvyšší za posledních 14 let. Do parlamentu nakonec jen těsně nepronikla koalice PS/Spolu, která potřebovala sedm procent hlasů. Chyběly jí setiny procenta.

Článek

Výraznou proměnu složení slovenského parlamentu, si můžete sami porovnat kliknutím na příslušný rok.

Rozdělení křesel v parlamentu: porovnání let 2020 a 2016

Vítězství hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) se čekalo, ovšem ne tak velké.

Volby vrazně překreslují politickou mapu na Slovensku. Po dlouhých letech nebude vládu sestavovat Smer reprezetovaný Robertem Ficem a Peterem Pellegrinim, sociální demokraté mají namířeno do opozice.

Večer ve štábu OLaNo: Měření teploty hostům, oslavy i bučení na obrazovku

Zahraniční

Poprvé od pádu komunismu v roce 1989 nebude v parlamentu zastoupená početná maďarská menšina, která tvoří 8,5 procenta populace Slovenska. Předseda strany MOST Béla Bugár již v průběhu sčítání hlasů rezignoval na svůj post.

Vývoj účasti v parlamentních volbách

Nejvyšší volební účast (více než 73 procent) byla v Bratislavském kraji, nejnižší je (58 procent) na východě Slovenska.

Spolu s demokratickou opozicí by mohlo OĽaNO pohodlně složit většinu a zároveň zcela přerušit éru Smeru Roberta Fica, spojovanou s podezřeními na prorůstání zločinu do politiky a státní správy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič (druhý zleva) s příznivci ve volebním štábu v Trnavě

Matovič však také do jisté míry představuje neznámou. Slovenské deníky v souvislosti s volbami píší o vítězství protikorupčního populismu a porážce liberálů.

Možné koalice

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám