Hlavní obsah

Kolona OBSE se u Doněcku dostala pod palbu

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Kolona vozidel s mezinárodními pozorovateli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se na východě Ukrajiny dostala pod palbu. Organizace ve čtvrtek oznámila, že její komisaře ostřelovali „uniformovaní příslušníci“.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Incident se udál ve středu odpoledne u obce Marijinka zhruba 15 kilometrů západně od Doněcku a obešel se bez zranění. Marijinku drží ukrajinské vládní síly, Doněck kontrolují separatisté.

„Střely dopadly zhruba dva metry od druhého vozidla OBSE. Příslušníci, kteří v něm jeli, slyšeli ostré zvuky po nárazu úlomků do jejich auta,“ citovala z prohlášení agentura AFP.

Konvoj, který na Donbasu dohlíží na dodržování příměří, pak oblast rychle opustil. Rusko viní OBSE z toho, že straní Kyjevu. Ruské ministerstvo zahraničí naposledy minulý týden kritizovalo hlášení OBSE o přítomnosti neoznačené vojenské techniky z Ruska na území kontrolovaném rebely.

Moskva vypraví další konvoj

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace mezitím ve čtvrtek oznámilo, že na jihovýchodní Ukrajinu v příštích dnech vypraví další konvoj s humanitární pomocí. „Připravujeme další dodávku. Bude vyslána, jakmile budou s ministerstvem zahraničí dohodnuty všechny podrobnosti,“ citovala agentura Interfax ministerského náměstka Vladimira Artamonova.

Za pravděpodobné datum vyslání konvoje označil příští středu nebo čtvrtek.

Moskva už dříve na ukrajinský východ vyslala tři konvoje.

Na Donbasu se bojuje od dubna. Podle OSN si konflikt vyžádal už nejméně 4300 mrtvých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám