Hlavní obsah

Kolín nad Rýnem povolí muezziny svolávající k modlitbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem jako první velké město v Německu povolí všem 45 mešitám svolávání k modlitbě prostřednictvím muezzinů, píše server tagesspiegel.de. Podle radnice to má být projev respektu, prohlásila Katja Reuterová, mluvčí radnice.

Foto: Profimedia.cz

Muezzin svolává k muslimy k modlitbám. Ilustrační foto

Článek

Muezzini budou svolávat k modlitbám vždy v pátek mezi 12.00 a 15.00 po dobu pěti minut. Hlasitost se bude stanovovat podle závislosti na umístění mešity. Komunita mešit musí zvolit kontaktní osobu, která bude zodpovídat dotazy a vyřizovat stížnosti. Kolínské mešity budou muset žádat o zvláštní povolení k volání muezzinů, které se v současné době většinou odehrává prostřednictvím reprodukovaných záznamů.

Do Německa se vrátily ženy a děti z islamistických táborů

Blízký a Střední východ

V Německu žije přibližně 5,5 milionu muslimů, třetina z nich v Severním Porýní-Vestfálsku. V Německu je v současné době kolem 3000 mešit, z nichž jen asi v jednom procentu vyzývají muezzini k modlitbě. Volání muezzina zaznělo poprvé v roce 1985 ve městě Düren. O povolení musel tehdy rozhodnout soud.

V milionovém Kolíně nad Rýnem žije asi 120 tisíc muslimů, tamější muslimská komunita je jedna z nejpočetnějších v celém Německu. Pro srovnání: v Berlíně žije 250 tisíc až 300 tisíc muslimů, což je přibližně devět procent populace. Většina místních muslimů má turecký původ. Zhruba před 60 lety sem přicházela první generace gastarbeiterů, kteří později přivedli i své rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám