Hlavní obsah

Kočner a Rusko dostali 19 let za padělání směnek TV Markíza

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Specializovaný soud v Pezinku odsoudil ve čtvrtek podnikatele Mariana Kočnera a bývalého ředitele komerční televize Markíza Pavla Ruska k devatenáctiletému trestu odnětí svobody za falšování směnek zmíněné televize ve výši 69 milionů eur (1,7 miliardy korun). Kočner byl navíc odsouzen k peněžitému trestu ve výši 10 tisíc eur (253 tisíc korun).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku.

Článek

Rozsudek byl na žádost obžalovaných vynesen v jejich nepřítomnosti. Předtím, než byl oznámen, oba vinu odmítli.

„Nikdy jsme žádné směnky nefalšovali, jsme nevinní. Pokud by byly směnky zfalšovány, tak bych je určitě nevymáhal pod svým jménem a prostřednictvím své firmy. Snad nikdo neuvěří tomu, že bych vymáhal něco, co je falešné,“ řekl Kočner.

Rozsudek není pravomocný, právní zástupci Kočnera i Ruska potvrdili, že se odvolají k Nejvyššímu soudu Slovenské republiky.

Kontroverzní podnikatel se v roce 1998 neúspěšně pokusil převzít kontrolu nad televizí Markíza za pomoci členů bezpečnostní služby. U soudu odmítl, že tito muži byli při vstupu do televize ozbrojeni.

Rusko, jenž je zároveň bývalým ministrem hospodářství, čelí rovněž podezření, že si u podsvětí objednal vraždu své tehdejší společnice Silvie Volzové, která ale nebyla spáchána.

Soudní přelíčení začalo loni v létě a dosud trvalo 24 pojednávacích dnů. Kočner je rovněž obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka.

Reklama

Výběr článků

Načítám