Hlavní obsah

Kněz v Polsku okrádal bratry ve víře

Právo, PM

Přinejmenším jedno z desatera božích přikázání – nepokradeš – očividně nepřirostlo k srdci polskému katolickému knězi Maciejovi Ž. z jedné z bydhošťských farností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejenže se se dvěma komplici dopustil 12 loupežných vloupání, ale co vyráží dech, okrádal přitom i kolegy duchovní. Městský soud v Třebnici u Vratislavi jej odsoudil na šest let do vězení.

Vyšetřování a pozdější soudní proces ukázaly, že farář Maciej Ž. se s jedním z kompliců seznámil ve vězení, kam pravidelně docházel, aby poskytoval odsouzeným vězňům duchovní podporu.

Papež si zve polské biskupy na kobereček. Proti zneužívání neděláte dost, varuje

Evropa

Místo nápravy nabádal ke krádeži

Jenže více než o návratu pachatele ze scestí hovořili o tom, jak lehce přijít k penězům. Když se dotyčný dostal na svobodu, začaly se dít v okolních farnostech nevídané věci.

„Zloději loupili v bytech a na farních úřadech zásadně v době, kdy tam nikdo nebyl, a neomylně nacházeli místa, kde si duchovní ukrývali peníze,“ informovala televize TVN 24.

Kněz v Řecku zaútočil na biskupy kyselinou, deset lidí skončilo v nemocnici

Evropa

Vyšetřovatelé záhy přišli na to, že webové stránky všech okradených farností krátce předtím navštívil Maciej Ž., a když zjistil všechny podrobnosti, vyrážel i s komplici na lup.

Reklama

Výběr článků

Načítám