Hlavní obsah

Když připadne svátek na sobotu, budou mít lidé v Polsku volno jiný den

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Pokud připadá zákonem stanovený státní anebo církevní svátek na sobotu, mají polští zaměstnanci právo na jeho náhradu. Rozhodl o tom v úterý tamní ústavní soud v reakci na stížnost odborového hnutí Solidarita.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to rána vedená proti polské ekonomice, která přinese mnohamiliónové ztráty,“ komentoval verdikt v televizi TVN24 Jeremi Mordasewiczu z Polské konfederace soukromých zaměstnavatelů (PKPP). Dodal, že Polsko patří mezi chudší země a mělo by pracovat spíš víc než méně, pokud se chce dotáhnout na rozvinutou západní Evropu.

V Polsku do roku 2011 platilo, že když svátek připadá na sobotu, lidé měli právo na náhradní volno v průběhu týdne. Loni však vláda premiéra Donalda Tuska toto rozhodnutí zrušila. Polský ústavní soud nyní po stížnosti odborů rozhodl, že ustanovení znovu platí.

Dárek, na který lidé doplatí

Polsko má v současnosti 13 volných pracovních dní v roce. „Například v Rumunsku jich mají o pět méně. Takže když bude nový investor zvažovat, kde se mu víc vyplatí postavit novou továrnu, není vyloučené, že si vybere právě Rumunsko, kde lidé pracují déle než v Polsku,“ argumentoval proti verdiktu Mordasewicz.

„Lidé dostali dárek, na který v konečném důsledku doplatí. Pokud si někdo myslí, že je možné pracovat méně a vydělávat ty samé peníze jako dosud, tak se velice mýlí,“ dodal.

V následujících letech připadají Polákům ročně na sobotu dva svátky.

Pokud by podobné pravidlo jako v Polsku platilo i v ČR, lidé by letos měli jeden den náhradní den volna za svátek v sobotu 17. listopadu a příští ještě o den více - za sobotní svátky 6. července a 28. září.

Anketa

Mělo by svátek připadající na sobotu nahrazovat volno v pracovním týdnu?
Ano
68,3 %
Ne
31,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16322 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám