Hlavní obsah

Kdo nahradí Johnsona? Hlásí se první kandidáti

Londýn

Bezprostředně poté, co britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek oznámil rezignaci na post předsedy vládních konzervativců a oznámil, že se nechá vystřídat i ve funkci ministerského předsedy, se začala objevovat jména jeho možných nástupců. Někteří se už přihlásili otevřeně, o jiných se zatím jen spekuluje.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministr dopravy Spojeného království Ben Wallace

Článek

Ben Wallace

Deník Guardian ve své analýze favorizuje trojici kandidátů. Jako toho nejžhavějšího zmiňuje nynějšího ministra obrany v současné Johnsonově vládě Bena Wallace. Právě Wallace jako člověka první volby v bleskovém průzkumu agentury YouGov v úterý a ve středu jmenovalo nejvíce členů Konzervativní strany.

Názor konzervativců je klíčový, protože mají v britském parlamentu většinu a nového premiéra tak budou dle rozložení politických sil i v souladu s tradicí vybírat oni.

Rishi Sunak 

Dalším žhavým kandidátem je bývalý ministr financí Rishi Sunak. Ten byl dlouhodobě považován za jednoho z pravděpodobných Johnsonových nástupců, pověst mu ale podle kritiků poškodila pomalá a neefektivní distribuce pomoci občanům zasaženým koronavirovou krizí.

Sunak byl navíc součástí nedávného skandálu Partygate, tedy nedovolených vládních dýchánků během lockdownu, jenž přispěl i k Johnsonovu pádu.

Penny Mordaunt

Trojici favorizovanou Guardianem doplňuje někdejší ministryně obrany Penny Mordauntová. Bookmakeři agentury Coral ji dokonce vnímají jako nejpravděpodobnější příští britskou premiérku.

Agentura YouGov někdejší rezervistku Námořnictva Jejího Veličenstva staví na druhé místo hned za Bena Wallace.

Další v peletonu

Končícího britského premiéra Borise Johnsona ale nemusí nutně vystřídat nikdo z výše jmenovaných, reálnou šanci mají i další kandidáti.

Svůj záměr kandidovat oznámil konzervativní poslanec Tom Tugendhat, který stojí v čele zahraničního výboru Dolní sněmovny.

Mezi dalšími kandidáty, kteří se do boje o post šéfa vládní strany a premiéra přihlásí v nadcházejících hodinách či dnech, se očekává třeba také ministryně zahraničí Liz Trussová či šéf resortu dopravy Grant Shapps.

Britský premiér Boris Johnson oznámil rezignaci

Evropa

Volba nového lídra Konzervativní strany má několik kol, jejichž počet závisí na tom, kolik uchazečů se do klání přihlásí.

Při hlasování poslanců se postupně vyřazují kandidáti s nejnižším počtem hlasů, až zbydou pouze dvě jména. Z nich se pak vítěz vybírá skrze hlasování všech členů strany, kterých je asi 160 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám