Hlavní obsah

Karadžiče opět soudí pro genocidu

– Haag

Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii ICTY ve čtvrtek znovu vznesl druhé obvinění z genocidy proti bývalému bosenskosrbskému předákovi Radovanu Karadžičovi. Uvedla to BBC.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Radovan Karadžić

Článek

Tribunál v Haagu ho tohoto obvinění z genocidy přitom v roce 2012 zprostil. Podle tehdejšího verdiktu obžaloba nepředložila dost důkazů, že by se podílel na plánování etnických čistek během války v letech 1992 až 1995. [celá zpráva]

Stíhán byl jen pro genocidu v Srebrenici.

Obvinění z genocidy bylo opět vzneseno ve čtvrtek, v den, kdy si oběti připomínaly masakr ve Srebrenici, ve kterém bylo povražděno na 8000 bosenských muslimů. [celá zpráva]

Znovu Karadžič čelí obvinění z genocidy v souvislosti s likvidací nesrbských obyvatel v sedmi dalších obcích.

Podle předsedajícího soudce Theodora Merona soudci věří, že důkazy předložené během procesu s Karadžičem "by mohly naznačovat, že Karadžić měl genocidní úmysly," prohlásil Meron.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Karadžič tak nyní čelí jedenácti obviněním. Všechna popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám