Hlavní obsah

Karadžić po týdenním bojkotu předstoupil před haagský tribunál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Někdejší vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu soudí kvůli odpovědnosti za válečné zločiny, genocidu a zločiny proti lidskosti, se v úterý poprvé po týdenním bojkotu zúčastnil slyšení. Pokusil se vymoci odklad pro přípravu své obhajoby.

Článek

Karadžić, který se hájí sám, svou nepřítomnost doposud zdůvodňoval tím, že nedostal na přípravu obhajoby dostatek času. Tribunál ho již varoval, že by mu mohl přidělit právníka a pokračovat v procesu v jeho nepřítomnosti. Podle Karadžičových právníků by však s přiděleným obhájcem nespolupracoval.

Karadžić uvedl, že se nemůže soudu účastnit, dokud si neprojde všechny dokumenty, kterých je přes 1,3 miliónu. Předsedající soudce ho v úterý znovu upozornil, aby proces neblokoval. Později byl případ odročen.

Válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti se podle obžaloby Karadžić dopustil ve válce v Bosně v první polovině 90. let. Obžalovaný veškerou vinu popírá a proces označuje za politický. Pokud bude usvědčen, hrozí mu doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám