Hlavní obsah

Do drážďanské klenotnice se vloupali dva malí lidé, policie zveřejnila video

Drážďany
Aktualizováno

Saská policie zveřejnila záběry bezpečnostní kamery z drážďanské klenotnice Zelená klenba, která byla v pondělí ráno vykradena. Na záznamu jsou vidět dva zloději malého vzrůstu, jak uvedl bulvární deník Bild. Bezpečnostní sklo rozbili sekerou.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bezpečnostní kamery při krádeži v drážďanské klenotnici

 
Článek

Bild už dříve napsal, že kamery zaznamenaly dvě nebo více malých osob. Velitel kriminální policie Volker Lange potvrdil, že nahrávky z bezpečnostních kamer existují. Jsou na nich zachyceni dva lidé, ale není vyloučeno, že měli pomocníky. Malému vzrůstu napovídá i to, že se osoby dostaly dovnitř malým okýnkem, i když není jasné, jak překonaly mříž.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Forenzní expert před vykradenou drážďanskou klenotnicí

Policie dodala, že ostraha viděla zloděje na kamerách v přímém přenosu a zavolala policii. Sama nezasahovala, protože není ozbrojena. To potvrdila i ředitelka sbírek Marion Ackermannová, která uvedla, že nezasahovali kvůli vlastnímu bezpečí. Vyčíslila škodu na miliardu eur, ale dodala, že skutečná škoda je větší, protože jde o nenahraditelná historická díla.

Velitel kriminální policie Volker Lange dodal, že alarm byl správně nastavený a fungoval. Ukradené historické klenoty byly chráněné bezpečnostním sklem.

Foto: David Brandt/Staatliche Kunstsam, ČTK/AP

Vyloupená drážďanská klenotnice Zelená klenba. Vitrínu zloději rozbili kladivem.

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici. Škoda je závratná miliarda eur

Evropa

Policejní zásah byl přitom velmi rychlý. Vloupání bylo ohlášeno ve 4:59 a už v 5:04 bylo posláno na místo činu první policejní auto. V 5:05 už měla police informace o vozidle, kterým zloději utekli. Policisté byli v klenotnici v 5:08.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z exponátů drážďanské klenotnice

V 5:09 byl nahlášen výpadek elektrické energie v rozvodně pod Augustovým mostem, ale není jasné, zda souvisel s krádeží. To už bylo u klenotnice deset policejních vozidel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději ukradli v drážďanské klenotnici šperky za miliardu eurVideo: Reuters

V 5:14 dostala policie informaci o požáru auta značky Audi v podzemních garážích na Kötzschenbroade Strasse. Policisté nevyloučili, že mohlo jít o auto použité k úniku.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Rezidenční palác v Drážďanech, kde se nachází klenotnice Zelená klenba

Reklama

Výběr článků

Načítám