Hlavní obsah

Řecko hlásí rekordní teplo. Místní obsadili pláže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco španělská metropole se potýká s největším přívalem sněhu za půl století, Atény i další oblasti Řecka zažívají jeden z nejteplejších lednů za 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nadprůměrné lednové teploty v ŘeckuVideo: Reuters

 
Článek

Ve středním Řecku naměřili více než 20 stupňů, v Aténách 23 a na Krétě dokonce 26 stupňů Celsia. Tak vysoké teploty zažilo Řecko za posledních padesát let jen dvakrát – v roce 1987 a 2010.

Podle národního meteorologického ústavu v lednu 1987 zaznamenali v jižním Řecku přes 25 stupňů Celsia a v Aténách 22,6 stupně. Na Nový rok 2010 naměřili v Řecku nejvyšší teplotu od začátku tamních měření v 19. století, a to 30,4 stupně na Krétě.

Na rozdíl od Španělů, kteří v Madridu odklízeli v sobotu místy až půlmetrovou sněhovou nadílku, Řekové vyrazili o víkendu na pláže a na pobřežní promenády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Madrid se potýká s nebývalým sněhovým přídělem.Video: AP

„Lidem to hodně pomůže, když jsou už tak dlouho zavření doma kvůli koronaviru,” připomněl pětašedesátiletý Kyriakos Pitulis opatření proti šíření nemoci covid-19. Policie tak na promenádách a plážích dohlížela na dodržování omezeného shlukování lidí.

Řecko přitom v pátek znovu prodloužilo celostátní karanténu, kterou zavedlo začátkem listopadu, a to zatím o týden do 18. ledna. V zemi je zavřena velká část obchodů a lidé musí hlásit opuštění domu na určené číslo zprávou SMS či mít u sebe formulář s uvedením důvodu.

Kolaps na horách. Lyžařská střediska praskají ve švech

Domácí

Ven smí Řekové kromě nákupu, cesty do práce či k lékaři například i kvůli venčení psa či na zdravotní procházku, ale jen ve dvou. Na veřejnosti je třeba nosit roušku a dodržovat rozestupy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám