Hlavní obsah

Jsem spoluzodpovědná. Merkelová i po volebním výprasku hájí vstřícnost k migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chang-čou
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová přijala spoluzodpovědnost za porážku křesťanských demokratů v nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, z jejichž výsledků je rozčarovaná. Přiznala, že souvisí s vstřícnou migrační politikou, od té ale nemíní ustoupit.

Foto: Chance Chan, Reuters

Angela Merkelová vystupuje z letadla na summit G20 v Číně

Článek

„Já jsem předsedkyně strany, já jsem kancléřka a v očích lidí to nikdo nemůže oddělit. A to je taky důvod, proč jsem i já spoluzodpovědná,“ řekla podle webu Zeit online v Číně. Podle ní i v zemských volbách převážila celoněmecké témata, zejména otázka utečenců: ”Výsledky voleb mají přirozeně co do činění s migrační politikou.”

„S výsledkem jsem velmi nespokojena,“ uvedla Merkelová k volebnímu neúspěchu.

Všichni by se nyní měli zamyslet, jak si zpátky získat důvěru, řekla a podle týdeníku Focus dodala: „Já také.“

Odmítla však změnu kurzu: „Pořád si myslím, že rozhodnutí, která byla přijata, byla správná.“ Dodala, že je nutné udělat více jak při začleňování uprchlíků, tak při deportacích těch, co azyl nedostanou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku

V Meklenbursku-Předním Pomořansku sice vyhrála sociálnědemokratická SPD s 30,6 procenta hlasů. Svou pozici si udržela, byť ztratila proti předchozím volbám pět procentních bodů. CDU sice ztratila jen čtyři procentní body, ale s devatenácti procenty skončila až třetí za protiunijní a protimigrační Alternativou pro Německo, která dostala 20,8 procenta hlasů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám