Hlavní obsah

Jourová se ve sporu Trumpa s Twitterem postavila na stranu sociální sítě

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se ve sporu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Twitterem postavila na stranu Twitteru. Šéfovi Bílého domu se nelíbilo, že sociální síť k jeho příspěvkům přidává odkazy na texty, kde vyvrací jeho tvrzení, a vyhrožoval regulací. Jourová uvedla, že Twitter v jeho iniciativě podporuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Jourová

Článek

„Tady nejde o cenzuru. Jde o označování nepravdivých nebo zavádějících informací, které mohou způsobit veřejné škody,“ napsala Jourová, která má v exekutivě Evropské unie na starosti mimo jiné boj s dezinformacemi.

Česká politička dodala, že podporuje snahu společnosti Twitter o „transparentní, jasnou a konzistentní“ politiku nakládání s problematickými příspěvky.

Twitter začal komentovat Trumpovy příspěvky, šéf Bílého domu mu hrozí vypnutím

Amerika

Snaha o změnu zákona

Trump minulý týden vydal exekutivní příkaz, jehož cílem je podle něj chránit svobodu projevu, kterou mohou sociální sítě označováním příspěvků narušovat. Šéf Bílého domu se snaží pomocí příkazu změnit způsob využívání zákona, který dává společnostem Facebook, Twitter, YouTube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy.

Trump nařídil přezkoumat zákon o odpovědnosti sociálních sítí

Internet a PC

„Rolí veřejných úřadů je zajistit ochranu základních práv online i offline. Tato práva chrání všechny občany, nejen ty mocné," uvedla k americkému sporu Jourová.

Evropská komise je pro mazání

Evropská komise se dlouhodobě snaží přesvědčovat velké sociální sítě, aby odstraňovaly příspěvky, které porušují zákon, případně označovaly ty zavádějící a usnadňovaly lidem cestu ke spolehlivým zdrojům ověřených informací.

Velké firmy včetně Twitteru se ke spolupráci zavázaly v dobrovolném kodexu před čtyřmi lety. Komise jejich počínání pravidelně vyhodnocuje. Podle Jourové se přístup společností postupně zlepšuje, stále má však rezervy. To se projevilo například během nástupu pandemie covidu-19, kdy po internetu kolovala řada zavádějících informací.

EK podle listu Financial Times hodlá zahájit veřejnou konzultaci k chystanému návrhu nařízení o digitálních službách, které by mimo jiné mohlo v budoucnu stanovit přímou odpovědnost internetových platforem za jejich obsah.

Reklama

Výběr článků

Načítám