Hlavní obsah

Johnson: Dobrá zpráva je, že trasování funguje. Ta špatná je, že vytrasovali mě

Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Britského premiéra Borise Johnsona poslal do karantény systém trasování kontaktů zdravotní péče NHS. Ve čtvrtek se setkal s poslancem Leem Andersonem, u něhož se později potvrdila nákaza koronavirem SARS-CoV-2. Poslanec ho zřejmě uvedl mezi lidmi, s nimiž se setkal. Johnson už nemoc covid-19 prodělal na jaře.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Dnes jsem byl informován systémem NHS Test and Trace, že musím jít do izolace, protože jsem byl v kontaktu s někým, kdo má covid-19. Nemám žádné příznaky, ale dodržuji nařízení a budu pracovat z čísla 10 (na Downing Street, kde je sídlo předsedy vlády) a pokračovat v řízení vlády při zvládání pandemie,“ napsal Johnson v neděli večer na Twitteru.

Johnson ještě přes aplikaci WhatsApp poslal vzkaz konzervativním poslancům: „Dobrá zpráva je, že systém NHS Test and Trace se dále zlepšuje. Špatná zpráva je, že zachytil mě.“

Neměli roušky, schytali kritiku

Johnson se setkal ve čtvrtek se skupinou poslanců, ve které byl i Lee Anderson. Ten o den později ztratil čich i chuť a test u něj potvrdil nákazu. Johnson po setkání zveřejnil fotografii s Andersonem, kde ani jeden z nich nemá roušky, za což sklidil kritiku ze strany labouristické opozice.

Premiér Johnson musí do karantény, setkal se s nakaženým poslancem. Oba byli bez roušky

Evropa

Johnson ale dodal, že se při jednání s poslanci řídil nařízením o dodržování odstupu.

„Nezáleží na tom, že se cítím lépe než kdy dřív nebo že je moje tělo plné protilátek, protože jsem už prodělal tuhle proklatou věc. Nařízení jsou nařízení a jsou tu pro to, aby se zastavilo šíření nemoci,“ uvedl dál Johnson.

Opakovaná nákaza koronavirem se už u několika lidí potvrdila, většinou šlo o nákazu jinou mutací. Stále však jde o vzácné a ojedinělé případy. Dosud ovšem není spolehlivě prokázáno, jak dlouho protilátky v těle po prodělání nemoci přetrvávají. Johnson se nakazil před sedmi měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám