Hlavní obsah

Jednání v Lausanne o syrském příměří zřejmě dohodu nepřinesla

• Aktualizováno

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov se v sobotu sešli ve švýcarském Lausanne k jednání o situaci v Sýrii. Schůzka byla předehrou konference o řešení syrské krize, které se kromě Kerryho a Lavrova zúčastnili i ministři zahraničí několika dalších zemí. Schválit jakýkoli dokument se údajně nepodařilo, dohody nebylo dosaženo ani o obnově příměří.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ministři zahraničních věcí Ruska a USA Sergej Lavrov (vlevo) a John Kerry

Článek

Podle informací, které pronikly mezi novináře, bylo hlavním tématem víc než čtyřhodinových rozhovorů zastavení palby v Sýrii, zejména v okolí obleženého Aleppa.

Spojené státy nedávno kvůli obnoveným bojům, jichž se na straně syrské armády účastní ruské letectvo, o obnově příměří odmítly s Ruskem dál jednat.

Rozhovorů se zúčastnili ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov, dále ministři sedmi klíčových blízkovýchodních států a zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Lavrov po jednání prohlásil, že přineslo "několik zajímavých myšlenek". Účastníci se prý dohodli, že budou v kontaktech pokračovat. Ministr ocenil, že rozhovorů se zúčastnily státy, které situaci v Sýrii mohou ovlivnit. Další komentáře odmítl, beze slov odjela z místa jednání i většina ostatních ministrů.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu tureckému televiznímu kanálu TPT řekl, že jednání o příměří a humanitárních dodávkách bude "v nejbližších dnech" obnoveno. Potvrdil nicméně, že diskuse o příměří byla bezvýsledná. Na problémy humanitárních dodávek si zúčastněné delegace pouze vyměnily názory.

Do města na severních březích Ženevského jezera se kromě Kerryho a Lavrova sjeli ministři zahraničí Turecka, Iráku, Egypta, Jordánska, Kataru, Saúdské Arábie a Íránu. Zahájení schůzky předcházela beseda Kerryho s Lavrovem za zavřenými dveřmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám