Hlavní obsah

Jednání s Brity nepřineslo průlom, Barnier rozhovory o vztazích po brexitu nedoporučí

– Brusel

Hlavní vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier nemůže na unijním summitu příští týden oznámit šéfům evropských vlád, že vyjednávání s britskou stranou pokročila natolik, že je možné zahájit i rozhovory o budoucích vztazích po brexitu. Barnier to řekl ve čtvrtek v Bruselu po skončení pátého vyjednávacího kola. Naopak prohlásil, že vyjednání jsou stále ve slepé uličce, a to je „zneklidňující“.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Vyjednavač pro brexit za EU Michel Barnier

Článek

Barnier uvedl, že po nedávném vystoupení britské premiérky Theresy Mayové ve Florencii vznikla nová příležitost a náboj. Pokrok ve vyjednávání nicméně není dostatečný.

Právě skončené páté kolo vyjednávání, u něhož tentokrát šéf vyjednavačů Barnier i jeho britský protějšek David Davis chyběli, bylo posledním před unijním summitem naplánovaným na konec příštího týdne.

Britové doufali, že šéfové unijních vlád na konferenci rozhodnou, že jednání dostatečně pokročila, a svolí, aby byla současně zahájena jednání o budoucích vztazích po vystoupení Spojeného království z EU v březnu 2019. David Davis k tomu ve čtvrtek řekl, že byly učiněny „rozhodné kroky vpřed“.

Komplikovaný rozvod

Unijní strana však dosud zdůrazňuje, že nejprve je třeba vyřešit „rozvod” – a teprve potom „porozvodové” záležitosti. Předseda Evropské rady Donald Tusk tento týden varoval, že jednání o budoucnosti mohou přijít na řadu nejdříve v prosinci.

Obě strany stále jedna od druhé očekávají ústupky. Nejasnosti obestírají zejména vymezení práv občanů v hostitelských zemích, zejména občanů EU v pobrexitové Británii. Dále se týkají budoucí hranice mezi Irskem, které je součástí EU, a Severním Irskem, mezi nimiž v současnosti hranice není, i finančního vyrovnání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám