Hlavní obsah

Jednání o brexitu povede za EU bývalý eurokomisař Barnier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie v pondělí dokončila své přípravy na dvouletá vyjednávání s Londýnem o odchodu Británie. Za EU rozhovory povede bývalý eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Ten prohlásil, že je unie na jednání s Brity dobře připravena.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Vyjednavač pro brexit za EU Michel Barnier

Článek

„Evropská unie je dobře připravena na jednání s Londýnem o odchodu Británie z bloku,” řekl Barnier poté, co jej 27 členských zemí formálně potvrdilo ve funkci a schválilo mu konkrétní vyjednávací mandát.

První kolo jednání by chtěl uskutečnit co nejdříve po britských parlamentních volbách, dnes zmínil týden po 19. červnu.

Jednání v blocích

Poté, co na konci března Britové devět měsíců po svém referendu o setrvání v EU oficiálně unijním partnerům oznámili svůj záměr z bloku vystoupit, zformulovalo ostatních 27 členských zemí svou představu o podobě rozhovorů na základě dokumentu předloženého předsedou unijních summitů Donaldem Tuskem. Když s nimi souhlasil mimořádný unijní summit, rozpracovala je Evropská komise do konkrétní podoby vyjednávacího mandátu pro Barniera.

S britskou stranou může vyjednávat jen o podobě „rozvodu”, jak předpokládá příslušný článek 50 unijní smlouvy. EU prosazuje vyjednávání ve fázích, kdy by rozhovory o nové podobě vzájemných vztahů - včetně spolupráce v obraně, bezpečnosti či obchodu - začaly, až bude jasné, jak zrušit více než čtyři desetiletí trvající svazek.

„Předpokládám, že Britové chápou, že bráníme evropské občany, když oni brání Británii,” poznamenal při příchodu na schůzku například nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders.

Předpokladem je, že dosažení „významného pokroku” a posun k druhé fázi rozhovorů potvrdí unijní summit letos na podzim.

V první fázi je pro unii základní prioritou dohoda na zachování stávajících práv občanů EU v Británii - a Britů v unii - i po brexitu. Zásadní je také vyrovnání finančních závazků, které Británie vůči unii má, nejčastěji se hovoří o částce 60 miliard eur (1,6 biliónu Kč), objevují se ale i jiné odhady.

EU navíc klade důraz na udržení právní kontinuity, kdy v otázkách souvisejících právě se zachováním práv občanů EU prosazuje trvání rozhodovacích pravomocí Soudnímu dvoru EU. Klíčové je pro unii také dojednání situace na hranicích mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám