Hlavní obsah

Je po všem, obětovali mě, napsal podle médií Puigdemont

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší katalánský premiér Carles Puigdemont je přesvědčen, že šance na jeho znovuzvolení pohasly. Ve zprávách adresovaných jednomu z exministrů podle španělských médií píše, že „je po všem” a separatisté jej „obětovali”.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Carles Puigdemont

Článek

Puigdemont oficiálně zůstává jediným kandidátem na katalánského premiéra, jehož plánovanou úterní volbu však kvůli možným právním dopadům předseda parlamentu Roger Torrento odložil na neurčito.

Jeho rozhodnutí nezahájit volbu kandidáta ukrývajícího se před španělskými úřady v Belgii vneslo do dosud jednotných řad separatistických stran rozkol. Zatímco Puigdemontova koalice Společně pro Katalánsko (JXCat) spolu s radikální levicí CUP trvala na uskutečnění volby, kterou předběžným opatřením de facto zakázal ústavní soud, Torrentova Republikánská levice Katalánska (ERC) se postavila za rozhodnutí předsedy parlamentu.

„Naši nás obětovali, přinejmenším mě," napsal Puigdemont v textové zprávě jednomu z exministrů pobývajících rovněž v Belgii Antonimu Comínovi. „Vy můžete být ministry (doufám a chci), ale já už jsem obětován, jak to navrhl (poslanec ERC Jordi) Tardá," dodal expremiér s odkazem na prohlášení tohoto politika, který navrhl hledání jiného premiérského kandidáta.

Španělský premiér Mariano Rajoy před volbou nového katalánského premiéra uvedl, že Madrid se vzdá správy nad katalánskými úřady trvající od října pouze v případě, že bude zvolen fyzicky přítomný premiér. Vláda se kvůli možnému pokusu o volbu nepřítomného Puigdemonta obrátila na ústavní soud, který ji fakticky zakázal. Většina separatistů, kteří mají pro zvolení svého kandidáta dostatek hlasů, dosud oficiálně podporuje expremiéra – jiné jméno nepadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám