Hlavní obsah

Jdu na WC, napíšu ministrovi. Slováci se bouří proti novému zákonu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci budou muset ohlásit úřadům, stráví-li v zahraničí více než 90 dnů. Pokud tak neučiní, spáchají přestupek a mohou dostat pokutu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Slováci budou muset ohlásit úřadům, stráví-li v zahraničí více než 90 dnů. Ilustrační foto.

Článek

Novela zákona schválená tento týden parlamentem vyvolala řadu negativních reakcí. Opozice tvrdí, že jde o omezování svobody. „Tato úprava je nevhodná, nadměrně a neodůvodněně zasahuje do svobodného pohybu a soukromí občanů,“ kritizoval ji opoziční poslanec Peter Osuský.

Ministr vnitra Robert Kaliňák ale tvrdí, že stát potřebuje vědět, kde občan je, aby mu mohl doručovat zásilky. „Pomáhá to při vyplácení sociálních dávek, důchodů a podobně,“ uvedl Kaliňák s tím, že nechápe vlnu nevole. „Došlo k zásadnímu nepochopení zákona. Stát potřebuje komunikovat s občanem, který se zdržuje delší dobu v zahraničí,“ řekl Kaliňák.

Slováci na webu volají po zrušení této povinnosti. Na sociální síti vznikly iniciativy s výmluvnými názvy „Uvědomělí občané hlásí ministrovi Kaliňákovi svou polohu“. Množí se zde vzkazy ministerstvu vnitra typu: „Z obýváku jdu na WC. Jdu napsat Kaliňákovi, ať má přehled“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám