Hlavní obsah

Jak přilákat štěstí v novém roce? Španělé polykají hrozny, Řekové věří kartám

Právo, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vteřiny nového roku mohou rozhodnout o štěstí v nastupujících dvanácti měsících a člověk mu má jít naproti. Tak alespoň praví tradice a z ní plynoucí zvyky v různých zemích světa.

Foto: ČTK/AP

Ohňostroj v Hongkongu

Článek

Španělům radí, aby při každém půlnočním úderu zvonu věžních hodin na madridském náměstí Puerta del Sol spolkli jednu kuličku hroznového vína – tak se bude konzumenta po celý rok držet štěstí. Odbíjení proto přenáší televize do celé země, aby snad někdo nepromeškal rozhodující okamžik.

Hrozny není třeba shánět – obchody už před Silvestrem nabízejí plastikové sáčky či malé konzervy a v nich přesně dvanáct „kuliček pro štěstí“ (uvas de la suerte).

To Řekové na rozdíl od obyvatel Iberského poloostrova věří podle DPA kartám – celé rodiny usedají za stůl a pokoušejí štěstí. Nikdo při tom nepřijde zkrátka: kdo vyhraje, má na rok vystaráno.

Skok do vody zažene zlé duchy

Poraženým karbaníkům je souzen alespoň úspěch v lásce. Zmešká-li někdo tento novoroční obřad, má ještě příležitost jakési opravy 6. ledna – skokem do vody prý tak zažene zlé duchy.

Lití olova zůstali věrní Rakušané. Ti věří, že tvar zchlazeného kovu jim napoví budoucnost. K lepším výhledům může pomoci i darované čokoládové prasátko nebo jiná figurka.

Půlnoční ohňostroj stejně jako šampaňské patří k tradici, kterou v posledních desetiletích obohatili Vídeňané o valčíkové protančení se do centra města. Loni se na této „silvestrovské stezce“ objímalo na osm set tisíc domácích i cizinců, letos jich čekají milión.

Zlé duchy v podobě mužů převlečených za nestvůrné „kukeri“ prohánějí Bulhaři, aby jim zůstala nakloněna příroda a darovala jim úrodný rok.

V sousedním Rumunsku si zase štístko zajistí ten, kdo pohladí novorozené jehňátko, s nimiž brouzdají po ulicích malé děti – za pohlazení se ale musí zaplatit. Kdo stojí o skutečně velké štěstí, má proto sáhnout hlouběji do kapsy.

Silvestrovský běh přes bratislavské mosty je nedávno vzniklou tradicí u našich nejbližších sousedů. Desetikilometrová trasa metropolí bude letos o něco kratší, protože nejstarší z pěti mostů prochází rekonstrukcí.

Drobné v kapse

Na dalekých Filipínách vynalezli už dávno poněkud zvláštní zvyk. Protože obyvatelé zpravidla nejsou velkého vzrůstu, děti i dospělí vyskakují do vzduchu, aby jim nějaké centimetry přibyly.

Na dveře a okna zavěsí lampióny a v kapsách drží co nejvíce drobných jako záruku blahobytu v přicházejícím roce. Na stůl patří košík s dvanácti zaoblenými kusy ovoce jako záruka zdraví. A kdo si v zemi vzpomene na časy někdejších Španělů-kolonizátorů, může o půlnoci také sníst dvanáct hroznových kuliček. Zabírá to prý na každou národnost bez rozdílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám