Hlavní obsah

Italský starosta touží po migrantech, aby nemusel zavřít školu

Řím

Většina italských starostů se brání příchodu dalších migrantů do svých obcí. Starosta ostrova Ventotene Gerardo Santomauro by je ale uvítal s otevřenou náručí. Bez nově příchozích bude muset na ostrově, který leží v moři asi sedmdesát kilometrů západně od Neapole, uzavřít místní střední školu. Nezvyklé volání starosty po příchodu více migrantů zaujalo italská média.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v přístavu na italské Sicílii

Článek

„Bohužel nemáme dost dětí, aby mohla škola zůstat otevřená,” řekl Santomauro listu La Repubblica. Na ostrově Ventotene žije kolem sedmi stovek obyvatel, v poslední době se ale spousta mladých stěhuje za prací na pevninu. Do nového školního roku se tak na místní střední školu přihlásili jen dva žáci.

Starosta Santomauro se proto obává, zda letos bude moci vyučování na škole vůbec začít. Rozhodnout o tom bude muset do začátku školního roku v polovině září příslušný školský úřad, který platí učitele, již na Ventotene dojíždějí z pevniny.

Ani v dalších letech se nedá podle Santomaura čekat, že by se přihlásilo větší množství žáků. Usiluje proto, aby na ostrov přišlo „deset až patnáct” mladistvých migrantů, kteří do Itálie připluli bez doprovodu rodičů, nebo několik rodin migrantů s dětmi.

Kvůli vysokému počtu migrantů, kteří do Itálie připlouvají, si většina italských obcí stěžuje, že už nejsou schopny další nově příchozí přijímat. Letos ze severoafrických břehů do země připlulo už téměř sto tisíc migrantů, zhruba 13 000 z nich jsou děti a mladiství bez doprovodu dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám