Hlavní obsah

Italská senátorka přežila holokaust, dostává stovky výhrůžných antisemitských zpráv denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Přežila holokaust, teď dostává dvě stovky zpráv denně, ve kterých jí lidé vyhrožují smrtí. Italská senátorka Liliana Segreová (89) totiž vyzvala parlament, aby zřídil výbor pro boj proti nenávisti. Policie jí v obavách o její bezpečí raději přidělila ochranku.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Liliana Segreová přežila holokaust, nyní je členkou italského Senátu

Článek

Návrh Segreové, která ve svých třinácti letech přežila tábor smrti v Osvětimi, parlamentem prošel i přes nedostatečnou podporu pravicových stran. Od té doby dostává politička na dvě stovky antisemitských výhrůžných zpráv denně.

Policie výhrůžky nebrala na lehkou váhu. Některé z nich byly tak vážné, že se rozhodla jednat a přidělila političce ochranu. Segreovou tak na veřejnosti doprovází vždy minimálně dva policisté.

Politička: Jako kdybych spadla z Marsu

„Přijdu si, jako kdybych spadla z Marsu. Myslela jsem, že komisi proti nenávisti podpoří všichni,“ řekla Segreová listu La Repubblica po hlasování, kterého se zdržely pravicové strany Liga Severu, vedená Matteem Salvinim, Vzhůru Itálie a Bratři Itálie.

Zprávám, které politička dostává, už věnují pozornost vyšetřovatelé společně s italskou protiteroristickou policií, uvedla BBC.

Doživotní senátorka

Liliana Segreová v prosinci 1943 společně se svým otcem utekla před nacisty z Itálie. Do bezpečí ve Švýcarsku se ale nedostala a v lednu 1944 byla s otcem a prarodiči transportována do tábora smrti v Osvětimi, kde byli všichni její příbuzní zabiti.

Ve svých 13 letech pak byla Segreová přesunuta do dalšího tábora, který osvobodili sovětští vojáci.

Italský prezident Sergio Mattarella jmenoval v roce 2018 Segreovou doživotní senátorkou.

V Itálii žije přibližně 30 tisíc lidí, kteří se hlásí k židovské komunitě. Přibližně 7,5 tisíce italských Židů zemřelo během holokaustu.

Reklama

Výběr článků

Načítám