Hlavní obsah

Italská policie zatkla bosse kalábrijské mafie

– Řím

Italská policie v noci na pátek zatkla důležitého bosse kalábrijské mafie Giuseppa Pelleho. Informoval o tom list La Repubblica. Muž před zákonem unikal od roku 2016, kdy byl odsouzen na dva a půl roku vězení za zločinné spolčení a pokus o vydírání. Jeho otec Antonio, který zemřel v roce 2009, byl po určitou dobu považován za hlavu 'Ndranghety.

Boss kalábrijské mafie Giuseppe Pelle na snímku z roku 2008

Článek

Při nočním zásahu bylo nasazeno pět desítek policistů. Kalábrijský dům, v němž se 58letý Pelle ukrýval, byl odříznutý od okolního světa. K odlehlému místu nevedla žádná cesta sjízdná vozem. Pelle nebyl v domě sám. Odpor nekladl.

Pelle patří do klanu Vottari-Pelle, který už po desetiletí soupeří s klanem Strangio-Nirta. Od roku 1991 mezi nimi vládne krevní msta, která si vyžádala už desítku obětí.

V roce 2007 bylo šest členů z klanu Vottari-Pelle zastřeleno v německém Duisburgu, když vycházeli z pizzerie, jež patřila rodině Strangiových.

Aktivity na Slovensku

Kalábrijská 'Ndrangheta předstihla podle agentury AFP díky obchodu s kokainem původem z Jižní Ameriky sicilskou Cosa Nostru i neapolskou Camorru. Její akční rádius se rozšířil na celou Itálii a působí i v celé řadě dalších zemí.

V souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo její působení na Slovensku. Kuciak pracoval na materiálech, které měly údajně prokázat vazby 'Ndranghety na slovenské politiky. [celá zpráva] Podle jedné z vyšetřovacích verzí ho právě to mohlo stát život. [celá zpráva]

'Ndrangheta dále operuje například v Německu, ve Švýcarsku, v Belgii či Nizozemsku. V Česku a Polsku podle dostupných informací působí neapolská mafie Camorra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám