Hlavní obsah

Italská Liga musí vrátit státu 49 milionů eur, které zpronevěřilo bývalé vedení

Řím

Kasační soud v Římě rozhodl, že nacionalistická vládní strana Liga musí vrátit státu 49 milionů eur (1,26 miliardy Kč), které v letech 2008 až 2010 zpronevěřilo její bývalé vedení. Informovala o tom ve středu agentura AFP. Potvrdila verdikt janovského soudu z loňského listopadu, podle něhož musí Liga zpronevěřené peníze vrátit ve splátkách za 75 let.

Foto: Massimo Pinca, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

Nejvyšší soud však osvobodil bývalého šéfa někdejší Ligy severu Umberta Bossiho a bývalého stranického pokladníka Francesca Belsita, protože jejich zločin byl promlčen.

Bossi a Belsito podle soudu v letech 2008 a 2010 falšovali dokumenty potřebné k získání státních náhrad za volební výdaje. Peníze použili k osobnímu prospěchu. Rodina Bossiho z nich například renovovala domy, platila provoz soukromé školy Bossiho chotě, pronajímala si luxusní vozy, platila zubaře a jeden z Bossiho synů si patrně koupil univerzitní diplom v Albánii, uvedla AFP s odvoláním na odposlechy a svědectví u soudu.

Salvini popírá vyvedení peněz

Část peněz z kont Ligy zmizela a vyšetřuje se, zda neskončily v zahraničí, napsala agentura Reuters. Poslední část zpronevěřených financí, 820 000 tisíc eur, na konto strany dorazila v době, kdy byl už byl sekretářem Ligy její nynější šéf Matteo Salvini, připomíná list La Repubblica.

Salvini, nynější vicepremiér a ministr vnitra, odmítá, že peníze byly vyvedeny do jiné země. „Za posledních deset let se utratily," opakuje soustavně o desítkách milionů eur. Z popudu soudu byly z kont jeho strany dosud zabaveny zhruba tři miliony eur.

Fakt, že Liga může vracet zpronevěřené finance ve splátkách po desetiletí, zachránil podle agentury Reuters vládní stranu před krachem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám