Hlavní obsah

Itálie začala monitorovat vody kvůli tragédii migrantů, pustila se do Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie v pondělí zesílila letecké a námořní hlídky jižně od Sicílie. Cílem je zabránit tragédiím migrantů, kteří se pokoušejí na chatrných a přeplněných lodích dostat z Afriky. Pustila se do Libye, že zhoršuje situaci.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Maltská loď převážející zachráněné migranty

Článek

Pobřežní stráž a pohraničníky dosud podporovaly tři lodě a čtyři vrtulníky italského námořnictva. Tento počet se nyní trojnásobně zvýší, uvedl ministr obrany Mario Mauru. Zvažuje se i nasazení bezpilotních letadel, která by měla zjišťovat, zda lodě nemají problémy.

„Potřebujeme ráznou akci, abychom tyto vraky zastavili,” řekl novinám Avvenire a zdůraznil, že zvýšení počtu lodí souvisí i se situací v Libyi. Podle něj je posílení sil nutné „částečně i kvůli tomu, že Libye nyní nefunguje jako stát”. Reagoval na to, že po poslední lodi se střílelo a je možné, že to buď byla libyjská pobřežní stráž, nebo některý ze soupeřících gangů, které vydělávají na transferu Afričanů do EU.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská pobřežní stráž zachránila běženceVideo: Reuters

V pátek zahynulo 36 migrantů, když se s nimi převrhla loď mezi Maltou a Lampedusou, po které se podle svědků střílelo. Předminulý týden se jich u ostrova Lampedusa utopilo přes 350.  [celá zpráva]

Itálie a Malta chtějí peníze z EU

Ohledně financování mise ale Řím stále nemá jasno a stejně jako Malta žádá, aby se na celé věci podstatně podílela Evropská unie. Problémy migrace do Evropy by se měly řešit na nadcházejícím summitu v Bruselu koncem října. Itálie už uvedla, že od příštího roku zvýší počet přijímaných uprchlíků z 8000 na 16 000.

Od počátku roku do konce září se podle údajů úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo do Itálie z Afriky okolo 30 100 osob. Nejvíce z nich, přibližně 7500, bylo z válkou sužované Sýrie a z Eritreje. Ze Somálska připlulo okolo 3000 uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám