Hlavní obsah

Itálii sužují závěje i povodně, Chorvatsko zasáhla silná bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sesuvy půdy, záplavy, vysoké riziko lavin v Dolomitech, uzavřené silnice a dálnice, 6000 domácností bez elektřiny a nejméně dva mrtví. Tak vypadá situace v Itálii, kterou v neděli postihly extrémně silné deště a v horských oblastech sněžení, píše agentura Reuters. Nejhorší situace je v regionech Benátsko, Furlánsko-Julské Benátsko, Emilia-Romagna, Piemont, Lombardie a Toskánsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatsko zasáhla silná bouře, s deštěm a sněhem bojuje ItálieVideo: AP

 
Článek

Kolem města Belluno v Benátsku zkolaboval dopravní systém v důsledku deště, sněžení a následných sesuvů půdy. Šéf regionu Luca Zaia vyzval všechny, aby se vyhnuli cestám do této oblasti kvůli riziku sesuvu půdy a vysokému stupni nebezpečí pádu lavin.

Ve vesnici Gosaldo rozvodněná říčka strhla most a hasičské auto, které skončilo na dně potoka. Naštěstí se posádka v tu chvíli nacházela mimo vůz. Nedaleko města Modena v regionu Emilia-Romagna bylo evakuováno 60 rodin, když se z břehů vylila řeka Panaro.

Rakousko se potýká s přívaly sněhu

Evropa

Ve vesnici asi 50 kilometrů západně od jezera Como zahynul 53letý muž, když na něj spadl strom, který se zlomil pod náporem sněhu. V neděli při sesuvu půdy zahynul 51letý dělník.

Z bezpečnostních důvodů je uzavřena brennerská železniční trať mezi Bolzanem a italskými hranicemi a od nedělního večera je uzavřena také brennerská dálnice, přičemž z italské strany není v současnosti přístupné Rakousko.

V Dolomitech platí pátý, tedy nejvyšší stupeň rizika lavin. V horských oblastech napadlo 80 až 140 cm sněhu a situaci zhoršil silný vítr.

Silný vítr odřízl od elektřiny tisíce domácností

Domácí

Také Chorvatsko se potýká s rozmary počasí. Oblast postihla prudká bouře, kterou provázel extrémně silný vítr. Ve městě Split a Šibenik dosáhl vítr v nárazech rychlosti až 130 km/h. Města Kasteli a Rogoznica byla zaplavena během několika hodin přívalovým deštěm.

Moře bylo rozbouřené tak, že vlny dosahovaly výšky až šest metrů. Řada malých člunů kotvících v přístavech těchto měst byla zničena a potopena. Řidiči se mají vyhýbat pobřežním silnicím.

Reklama

Výběr článků

Načítám