Hlavní obsah

Itálie se pře, kdo postaví nový most v Janově

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Hádky o nahrazení zříceného dálničního mostu v Janově cloumají italskou politickou scénou. Teoreticky je vše připraveno. Návrh ocelového mostu už předložil slavný místní rodák architekt Renzo Piano (80). Otázkou zůstává, kdo ho postaví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničený most v JanověVideo: Reuters

 
Článek

Šéf regionu Ligurie Giovanni Toti (50), jenž chce nový most co nejdřív, počítá s tím, že stavbu vezmou do rukou firmy Autostrade a Fincantieri. První společnost, jež provozovala i v srpnu zřícený starý most, by také měla rekonstrukci zaplatit.

Vládní Hnutí pěti hvězd by ale chtělo Autostrade potrestat a přinutit ji jen k zaplacení prací, ale vyloučit ji ze stavby samotné. Hrozí přitom, že spor oddálí začátek nové stavby. Obecní správa mezitím povolila obyvatelům bytů, které budou demolovány, aby pod kontrolou odvezli další část svého majetku do městských skladů.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Nový most v Jnaově by měl být postaven do osmi měsíců, slibuje firma Autostrade per l'Italie, provozovatel zřícené stavby.

Starosta města Franco Bucci (58) potvrdil, že do konce září všech 500 zainteresovaných rodin bude mít nový byt a nebude muset platit splátky z bytů, o které přišly.

Mezi dvacítkou lidí, kteří jsou v souvislosti s tragédií z 14. srpna vyšetřováni, jsou i vedoucí funkcionáři Autostrady. Prokuratura je viní, že o kritickém stavu mostu věděli a přesto nezasáhli – hrozí jim tak i obvinění z neúmyslné vraždy 43 osob.

Reklama

Související články

V Janově pohřbili oběti spadlého mostu

Za přítomnosti italského prezidenta Sergia Mattarelly a dalších ústavních činitelů se uskutečnil v sobotu v Janově státní pohřeb 18 lidí, kteří zahynuli po...

Výběr článků

Načítám