Hlavní obsah

Itálie se potýká s přílivem uprchlíků ze severní Afriky

Řím

Italská pobřežní stráž zachránila u sicilských břehů jen během pondělí 1850 migrantů, kteří se pokoušeli využít lepšího počasí a klidnějšího moře k cestě ze severní Afriky do Itálie. Informovala o tom agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská pobřežní stráž zachránila za jeden den 1850 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Pobřežní stráž podnikla osm operací, při nichž zachránila běžence z gumových člunů i přeplněných lodí. Loď Diciotti zachránila z moře ze dvou lodí 740 migrantů. Plavidlo vojenského námořnictva Cigala Fulgosi pomohlo 255 lidem, kteří byli napěchováni na dvou gumových člunech. Dalších asi 738 běženců ze třech člunů přivezla na břeh loď Frankfurt.

V posledních několika týdnech roste počet běženců využívajících středomořskou trasu k cestě do Evropy. Od začátku roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ze severní Afriky do Itálie téměř 20 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasou pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži.

Nárůst migrantů se připisuje teplejšímu počasí. Zatím totiž většina z nich stále pochází ze subsaharské Afriky, dosud nebyl zaznamenán zvýšený počet Syřanů, Afghánců či Iráčanů.

Foto: Reuters

Migranti na gumovém člunu, ke kterému míří na pomoc pobřežní stráž.

Již před dvěma týdny však italské úřady varovaly, že dohoda EU s Tureckem o vracení běženců může zvýšit příliv syrských uprchlíků přes Libyi do Itálie.

Podobné obavy vyvolává již několik týdnů také uzavření takzvané balkánské migrační trasy, po níž loni přišlo do Evropy přes milión lidí.

Také EU varovala, že rozvrácená Libye by mohla být zdrojem nové eskalace migrační krize v Evropě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám