Hlavní obsah

Itálie porušila práva mafiánského bosse Provenzana, rozhodl soud ve Štrasburku

Itálie porušila tvrdými podmínkami věznění práva mafiánského bosse Bernarda Provenzana, rozhodl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Mafián zemřel před dvěma lety ve vězeňské nemocnici v 83 letech.

Foto: Reuters

Bernardo Provenzano na záběrech z roku 2006

Článek

Trest si odpykával ve věznici s nejpřísnější ostrahou a speciálním režimem. V cele byl sám a měl například omezené návštěvy. Jeho zdravotní stav se zhoršoval, a proto žádal o mírnější režim. Ten mu ale nebyl povolen.

Štrasburský soud uvedl, že italská justice nepochybila v případě jeho věznění, ale ministr spravedlnosti nevzal v úvahu jeho zhoršující se zdravotní stav, když posuzoval Provenzanovu žádost o zmírnění podmínek. Soud odmítl finančně odškodnit Provenzanova syna, který v soudním řízení pokračoval i po otcově smrti.

Provenzano jako šéf sicilské mafie Cosa Nostra byl v roce 2006 zadržen, když se mu předtím dařilo 43 let prchat před spravedlností. Byl odsouzen k několika trestům doživotí za masové vraždy, únosy a obchod s drogami.

Verdikt štrasburského soudu rozčílil italskou vládu. „Je to x-té potvrzení toho, jak jsou tyto evropské instituce k ničemu,“ prohlásil ministr vnitra Matteo Salvini. Šéf vládní strany Hnutí pěti hvězd (M5S) a vicepremiér Luigi Di Maio se řečnicky ptal, zda je tento rozsudek vtipem. „Nevědí, o čem mluví,“ napsal na Facebook. „Nelidské činy má na svědomí Provenzano. (...) S mafií nesmí být žádné milosrdenství,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám