Hlavní obsah

Itálie chce vyhostit Romy bez ubytování a příjmu

Právo, vpl

Itálie chce vyhostit všechny občany jiných zemí Evropské unie, kteří žijí výlučně ze státní podpory. Takové opatření by podle italských médií by vládě uvolnilo ruce pro zásah proti Romům, který skupiny pro lidská práva označují za diskriminační.

Foto: Profimedia.cz

Roberto Maroni

Článek

„Evropská komise Itálii zamítla podobný plán v minulosti. Na zářijovém zasedání šéfů rezortu vnitra chci prosadit změnu tohoto postoje,“ řekl ministr vnitra Roberto Maroni pro sobotní vydání milánského listu Corriere della Sera .

Maroni, člen protipřistěhovalecké strany Liga severu, přivítal vyhoštění desítek Romů z Francie do Rumunska v rámci „dobrovolné repatriace“. Vyslovil se pro to, aby byla povolena povinná deportace Romů nesplňujících základní kritéria pro pobyt v zemi: „Ano, mám na mysli vykázání, nikoli asistované či dobrovolné repatriace. Samozřejmě jen pro ty, kteří porušují požadavky na pobyt v jiných členských státech: minimální úroveň příjmu, přiměřené ubytování a nezatěžování systému sociálního zabezpečení. To by se týkalo všech občanů Unie, nejen Romů.“

Vláda už v roce 2008 navrhla brát Romům a jejich dětem otisky prstů. po ostré kritice levice a církve částečně ustoupila s tím, že opatření může postihnout Romy bez dokladů. Premiér Silvio Berlusconi obviňuje levici, že si přeje „invazi cizinců“.

Reklama

Související témata:

Související články

Francie začala s odsunem Romů

Francouzské úřady začaly ve čtvrtek vyhošťovat okolo 700 Romů do Rumunska a Bulharska. První letadlo s nimi vzlétlo odpoledne.

Výběr článků

Načítám