Hlavní obsah

Itálie bude mít vládu velké koalice

Řím
Aktualizováno

Itálie se dva měsíce po patových volbách dočká nové vlády. Designovaný premiér Enrico Letta v sobotu prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi oznámil, že je připraven sestavit vládu velké koalice. Kabinet složí přísahu v neděli a parlament by měl o důvěře vládě hlasovat v pondělí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Enrico Letta

Článek

Bývalý místopředseda středolevé Demokratické strany Letta se domluvil se  stranou Lid svobody expremiéra Silvia Berlusconiho. Ministrem vnitra a zároveň místopředsedou vlády bude sekretář strany Lid svobody (PdL) Angelino Alfano. Viceguvernér centrální banky Fabrizio Saccomanni stane v čele ministerstva hospodářství, ministryní zahraničí bude bývalá eurokomisařka Emma Boninová.

Letta se svým úkolem sestavit vládu a vyvést zemi z dlouhotrvající politické krize uspěl v rekordně krátkém čase. S politickými lídry začal jednat ve středu.

Únorové předčasné volby v Itálii těsně vyhrála Demokratická strana Piera Luigiho Bersaniho, podařilo se jí však získat většinu pouze v dolní komoře a nikoli v Senátu. Na vytvoření životaschopné vlády to nestačilo, proto Bersani se svým pokusem o sestavení vlády neuspěl. Nabídky na vytvoření velké koalice ze strany PdL levice dlouho odmítala, zlom nastal až minulý týden po volbě prezidenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám