Hlavní obsah

Itálie bojuje ve Štrasburku za zachování krucifixů ve školách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk | Řím

Itálie se ve středu pokusí u evropského soudu ve Štrasburku obhájit svůj názor, že ve školních třídách mohou viset křesťanské kříže. Evropský soud pro lidská práva v listopadu dospěl k závěru, že náboženské symboly nemají ve školách co dělat. V lednu ale soud souhlasil, že se může Itálie odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud v listopadu dospěl k závěru, že náboženské symboly včetně krucifixu „omezují právo rodičů vychovávat své děti v souladu s vlastním přesvědčením a omezují i právo dětí věřit nebo nevěřit".

K Itálii se přidalo deset dalších vlád, mnoho evropských zákonodárců a několik nevládních organizací. Případ odstartovala v roce 2001 Soile Lautsiová, která chtěla vychovávat děti v sekulárním prostředí a vadily jí kříže ve škole. Italské soudy ale dospěly k závěru, že kříž je součástí italské historie a kultury. Proto se obrátila na Štrasburk.

Soud v listopadu rozhodl, že bude odškodněna 5000 eury. Soud sice nemá právo nařídit Itálii, aby kříže sundala, ale pokud by Řím nevyhověl, mohou se na soud obracet další Italové odmítající náboženské symboly ve školách.

Vatikán je pobouřen

Vatikánu proces vadí. „Nebere se v potaz, že zobrazování kříže na veřejných místech je v souladu s uznáním principů katolicismu jako součásti dědictví historie italského národa, o němž se píše v dohodě mezi Vatikánem a Itálií z toku 1984," uvedla Italská biskupská konference.

Kardinál Giovanni Batista Re sdělil, že kříž „není ničím jiným než symbolem obecně sdílené humanity“: „Kříž je znamením Boha, který miluje člověka natolik, že pro něj obětoval svůj život. Bůh nás učí lásce, pozornosti věnované každému člověku, respektu k ostatním, a to i u těch, kdo patří k různým kulturám. Jak by někdo mohl nesdílet tento symbol?“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám