Hlavní obsah

Islámská škola pobuřuje německé město, řeší to ministři

– Mönchengladbach
Novinky, Stanislav Dvořák

V Mönchengladbachu na západě Německa chce islámský spolek otevřít svou školu. Mezi místními to vře a založili si proto i občanskou iniciativu. Situaci tam nyní jezdí řešit vrcholní politici z Berlína, píše Der Spiegel.

Článek

Muslimský spolek hlásící se k salafismu chce v Mönchengladbachu, srovnatelném zhruba s českým krajským městem, založit nové centrum. Salafisté jsou asketové a fundamentalisté, kteří trvají na doslovném čtení koránu. Podle německých odborníků schvalují násilí na nevěřících a podřadnou úlohu žen. Sklon k radikálním řešením oslovuje některé dospívající německé Turky.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére přijel osobně do městského divadla ve čtvrti Eicken, aby diskutoval s několika stovkami občanů.

Zpráva o projektu islámské školy se objevila v srpnu a radnice udělala na poslední chvíli vše, aby ho zastavila. Momentálně má budova zapečetěné dveře a uvnitř nikdo není.

Opatrný ministr 

Vůdcem občanů, kteří se sdružili proti radikálům, je právník a teolog Wilfried Schultz. Ministr de Maiziére uvedl, že má k němu velkou úctu, nicméně se zdráhal vyjádřit přímo pro zákaz islámské školy. "Nebudu dělat žádná oznámení o tom, zda a jak to udělat. A to je ve vašem zájmu," řekl občanům, kteří to pochopili jako projev souhlasu a reagovali hlasitým potleskem.

Promluvil také o projektu státem kontrolované výuky islámu na německých školách. Moderní "němečtí" imámové by prý vytlačili ty nebezpečné radikální. Vzápětí musel trochu zklamat ty místní, kteří se ptali např. na zákaz burky, zakrývající obličej. Uvedl, že by to zřejmě narazilo na německou ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám