Hlavní obsah

Irští republikáni se dohodnou o Ulsteru, uznají severoirskou policii

– LONDÝN

Irská republikánská strana Sinn Féin ve středu naznačila, že je připravena k ústupkům v zájmu dohody o Severním Irsku, o níž se jedná ve skotském St. Andrews za předsednictví premiéra Tonyho Blaira a irského ministerského předsedy Bertieho Aherna. Je ochotna akceptovat novou severoirskou policii.

Článek

Sinn Féin až dosud odmítala vyslovit podporu nové severoirské policii. Předseda strany Gerry Adams v předvečer zasedání řekl, že podporuje fungování policie a vládu práva. Zdůraznil nicméně, že jeho podpora policii je závisí na tom, že policisté nebudou podléhat politickému řízení.

Republikáni považují strážce pořádku za politický nástroj protestantské většiny, který postupoval v minulosti výhradně proti nim. Policie ovšem prošla reformami a podle Londýna už představuje nepolitickou složku.

Dohoda musí být uzavřena do listopadu

Uznání policie ze strany Sinn Féin patří k hlavním podmínkám pokroku na jednání, které bude v St. Andrews pokračovat do pátku. Druhou stranou mince je souhlas Demokratické unionistické strany (DUP) s tím, že lidé ze Sinn Féin mohou společně s jejími představiteli zasednout v provinční vládě.

Předák DUP Ian Paisley na to odmítá přistoupit. Zdůvodňuje to tím, že Sin Féin se nevzdala terorismu. Jako dlouholetý odpůrce republikánů si neumí představit, že by s nimi zasedl v kabinetu.

Londýnská a dublinská vláda daly DUP a Sin Féin ultimátum, aby se dohodly do 24. listopadu. Ministr pro Severní Irsko Peter Hain včera potvrdil, že pokud do toho dne nebude "stoprocentní dohoda", zavře severoirský parlament a poslanci přijdou o své platy. "Už čtyři roky jsou placeni za to, že neplní své povinnosti," řekl Hain. "Je to jediná skupina lidí, která dostává peníze za to, že nepracuje."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám