Hlavní obsah

Irští duchovní mučili děti, tvrdí Amnesty International

Právo, BBC, vpl

Sexuální a jiné zneužívání dětí katolickými duchovními v Irsku doprovázelo nelidské zacházení i vyslovené mučení. Podle televize BBC to uvedla tamní pobočka Amnesty International (AI) s odvoláním na zprávy z vyšetřování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Zneužívání desítek tisíc irských dětí je největším selháním v oblasti lidských práv v dějinách tohoto státu,“ řekl šéf irské kancléře AI Colm O’Gorman, který se jako chlapec stal obětí zneužívání knězi. „Děti byly mučeny. Byly vystaveny týrání, bití, hladovění a zneužívání.“

Případy popsané v jedné vyšetřovací zprávě, která mapuje dění v irských sirotčincích od roku 1936, podle O’Gormana splňují „právní definici mučení na základě mezinárodní legislativy v oblasti lidských práv“.

„Zneužívání přetrvávalo ne proto, že by se o něm nevědělo, ale proto, že před ním mnozí lidé – vědomě a dlouhodobě – zavírali oči,“ dodal.

Odhalení rozsáhlého zneužívání dětí duchovními v irských ústavech šokovalo veřejnost této katolické zemi, kde navíc přetrvává podezření, že církev pachatele úmyslně kryla.

Nejnovější zpráva o případu v diecézi Cloyne vyvolala nebývale ostrá vyjádření vlády na adresu Vatikánu. „Chování církve bylo absolutně hanebné,“ řekl irský premiér Enda Kenny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám