Hlavní obsah

IP adresa zradila islamistu, souputníka čečenského kata

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský uprchlík Abdoulakh Anzorov (18), který kvůli karikaturám proroka Mohameda uříznutím hlavy popravil na pařížském předměstí francouzského učitele Samuela Patyho (47), udržoval kontakty s rusky mluvícím džihádistou v Sýrii. Tam působí řada islamistů z Čečenska a dalších míst Kavkazu, kteří dříve bojovali proti Rusku.

Foto: Reuters

Lidé ve Francii vyrazili do ulic na počest zavražděného učitele

Článek

Anzorov, který se narodil v Moskvě a do Francie se dostal s rodinou ve věku šesti let, navázal podle deníku The Daily Telegraph (DT) kontakt s islamistickým bojovníkem v září. Pro kontakt s rusky hovořícím mužem, jehož totožnost úřady neupřesnily, využil sociální síť Instagram.

Kontakt v severosyrské provincii Idlíbu, baště džihádistů, vyšetřovatelé podle deníku Le Parisien vysledovali pomocí IP adresy, kterou má každý počítač.

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Mezi sedmi lidmi označenými za spolupachatele vraždy Patyho jsou DT dva žáci ve věku 14 a 15 let obvinění z přijetí až 350 eur (asi 9500 korun) za to, že útočníkovi ukázali učitele. Obvinění čelí i otec jednoho z žáků, Brahim Chnina, který vedl na sociálních sítích kampaň proti Patymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám