Hlavní obsah

Interpol hledá právníka Altnera, který chtěl po ČSSD 20 miliard

Právo, Michael Švec

Na českého právníka Zdeňka Altnera, který zastupoval ČSSD u Ústavního soudu v kauze vrácení Lidového domu a jenž se pak po této straně neúspěšně pokoušel vymáhat astronomických dvacet miliard, byl vydán evropský zatykač. Altner se zřejme skrývá ve Švýcarsku.

Článek

Právo to zjistilo z databáze Interpolu, který po právníkovi pátrá. Altnera ale nestíhá česká policie, nýbrž její slovenští kolegové, a to kvůli právníkovým profesním aktivitám na území SR.

Prokuratura: Mařil konkurz

„Je obviněný z trestného činu maření konkurzního řízení, a protože se zdržuje v zahraničí, podle našich informací ve Švýcarsku, je trestní řízení zatím přerušené a čeká se na realizaci mezinárodního zatýkacího rozkazu vůči této osobě,“ sdělil ve středu Právu René Vanek, mluvčí bratislavské prokuratury.

„Skutek měl spočívat v tom, že jako odvolaný správce konkurzní podstaty jisté společnosti neodevzdal všechny účetní doklady, které jsou třeba na spravování konkurzní podstaty, své nástupkyni,“ vysvětlil Vanek.

„Ona se od něj těchto podkladů opakovaně nemohla domoci, zatímco on to byl podle slovenského zákona o konkurzu a restrukturalizaci povinen udělat (předat je – pozn. red),“ sdělil. „A v případě, že tuto povinnost nesplní, dopouští se maření konkurzního řízení,“ dodal.

Podle Vanka je skutková podstata tohoto trestného činu naplněna, i kdyby šlo jen o liknavost a pachatel neměl v úmyslu se neoprávněně obohatit či způsobit škodu.

Hrozí mu pět let vězení

„K tomu v tomto případě došlo, neboť tam byly průtahy a dlouho se nemohlo konat kvůli tomu, že se nová správkyně nemohla dostat k účetním dokladům,“ dodal. Právníkovi hrozí až pět let vězení.

Čeští policisté s odkazem na zákon o ochraně osobních údajů nechtěli prozradit, zda se Altnera snažili zadržet na území České republiky.

„Nicméně každé pátrání na základě evropského zatýkacího rozkazu je příslušným členským státem vkládáno do Schengenského informačního systému. Jeho prostřednictvím je dostupné všem členským státům včetně ČR. Pokud je předpoklad, že se osoba zdržuje nebo má vazbu do ČR, konáme standardní opatření,“ sdělila Markéta Johnová z policejního prezídia.

Podle slovenského serveru Pluska.sk, který o Altnerově stíhání napsal koncem července, pochází případ z konce 90. let, kdy český právník dělal správce konkurzní podstaty jedné z firem podnikatele Ivana Matušíka.

Jeho společnost tehdy spolupracovala se Správou pošt a telekomunikací na vydávání telefonních seznamů. Ke smlouvě byl podepsán dodatek, který umožňoval každého čtvrt roku zpětinásobovat sankce vůči této státní firmě.

Superkolotoč peněz

V roce 1996 se suma vyšplhala na astronomických 112 miliard slovenských korun, napsal server. Drakonickou smlouvu nakonec ale smetl ze stolu soud.

Podobný příběh s údajnou miliardovou pohledávkou má za sebou v Česku i Altner. V roce 2000 zastupoval sociální demokraty u Ústavního soudu ve věci vrácení pražského Lidového domu.

Za to měl podle smlouvy z roku 1997, kterou s ním podepsal tehdejší předseda ČSSD Miloš Zeman, dostat podíl z hodnoty nemovitosti a z budoucích pronájmů. Ten byl vyčíslen na 165 miliónů korun. ČSSD ale částku nechtěla uznat.

Altner pak podal návrh na konkurz strany, jejž ale v roce 2007  Městský soud v Praze zamítl. Altner v návrhu tvrdil, že mu ČSSD i s úroky a sankcemi dluží téměř 20 miliard korun.

Naposledy pak podal Altner návrh na insolvenční řízení vůči ČSSD loni, kdy požadoval vyplacení 250 miliónů korun. Také tento návrh soud odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud zahájil s ČSSD insolvenční řízení

Právník Zdeněk Altner, který v 90. letech pomohl ČSSD vysoudit Lidový dům, podal u soudu návrh, aby bylo proti straně zahájeno insolvenční řízení. Altner se...

Výběr článků

Načítám